Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοστέλο: Θα υπάρχουν «ριζωμένα» προβλήματα και μετά τον Αύγουστο

Την ικανοποίησή του για το κλείσιμο της αξιολόγησης για πρώτη φορά στην ώρα της, εξέφρασε το στέλεχος της Κομισιόν, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Θα αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις για το χρέος. Συστάσεις για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς, αλλά και εύσημα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Κοστέλο: Θα υπάρχουν «ριζωμένα» προβλήματα και μετά τον Αύγουστο

Εύσημα απέδωσε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πρόοδο της οικονομίας, προχώρησε, όμως, και σε συστάσεις, ιδίως ως προς το θέμα των κόκκινων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο κ. Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τώρα ελπίζουμε στην επίτευξη και της πολιτικής συμφωνίας στις 22 Ιανουαρίου».

Ο ίδιος περιέγραψε και τα επόμενα βήματα, που είναι η κατάθεση νομοσχεδίων πριν τις γιορτές αλλά και η υλοποίηση μέτρων τον Ιανουάριο. Δήλωσε αισιόδοξος ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την πολιτική συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τη δέσμευση των εταίρων για τα μέτρα υποστήριξης του χρέους, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και ύστερα θα υπάρχει ένας χρόνος τριών τεσσάρων μηνών για να γίνουν συζητήσεις. Τόνισε δε ότι οι βέλτιστες λύσεις ακόμη δεν έχουν συζητηθεί και αυτές θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου του 2018.

Ο κ. Κοστέλο υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος, ακόμη και με τον στόχο επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος. Εκτίμησε ότι μπορεί να έχει έσοδα προσαρμόζοντας το σύστημα εσόδων - δαπανών. Ο ίδιος τόνισε ότι στα έσοδα μπορούν να αποδώσουν και ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως εκείνες των συντάξεων. Έφερε ακόμη ως παράδειγμα τις μετριοπαθείς για την ώρα επιδόσεις της φορολογικής διοίκησης, οι οποίες όμως βελτιώνονται. 

Οι συστάσεις

Ο Ντέκλαν Κοστέλο προχώρησε όμως και σε συστάσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν «ριζωμένα» προβλήματα για πολλά χρόνια. Σημείωσε τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών θα υπάρχει για πολλά χρόνια.

Στο σημείο αυτό επισήμανε τη σημασία ώστε να υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για την ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος στο τραπεζικό θέμα, πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής δήλωσε ακόμη ότι το «κλειδί» για την επιστροφή των επενδύσεων είναι η εμπιστοσύνη. «Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος θα δημιουργήσει θετικό κλίμα» πρόσθεσε ο κ. Κοστέλο, για να σημειώσει ότι η «Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Είχε φτάσει στον πάτο και τώρα είναι στην άνοδο προς την κορυφή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v