Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρένο» στις πωλήσεις δανείων MμΕ βάζουν τα stress tests

Γιατί πάνε προς τα πίσω τα χρονοδιαγράμματα πώλησης πακέτων κόκκινων δανείων μικρομεσαίων εταιρειών. Ο ρόλος των προβλέψεων και η υποτίμηση των ενέχυρων. Ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητες των συστημικών τραπεζών.

«Φρένο» στις πωλήσεις δανείων MμΕ βάζουν τα stress tests

Φρένο στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών και μεσαίων (ΜμΕ) επιχειρήσεων βάζουν τα stress tests των τραπεζών, προκειμένου να αποτραπεί η κεφαλαιακή επιβάρυνση καθώς τα εν λόγω δάνεια καλύπτονται από ενέχυρα και εγγυήσεις σε ποσοστό 50%-54%, σε αντίθεση με τα καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις, για τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σχηματίσει προβλέψεις σχεδόν στο 100%.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν, λοιπόν, ότι οι τράπεζες μεταθέτουν για τη μετά τα stress test εποχή -δηλαδή μετά τον Μάιο του 2018- τις πωλήσεις των συγκεκριμένων δανείων καθώς αφενός η κάλυψη είναι χαμηλή, αφετέρου, τα ενέχυρα που φέρουν (εμπορικά ακίνητα κ.ά.) είναι υποτιμημένα και η «τρύπα» που θα δημιουργούσε η πώληση στα κεφάλαια εκτιμάται ότι δεν θα είναι αμελητέα, με δεδομένο τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν τα ξένα funds.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οποιαδήποτε πώληση δανείων πραγματοποιηθεί στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής θα αφορά δάνεια που δόθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης και δεν φέρουν εξασφάλιση.

Η μετάθεση της πώλησης θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς για την αποτίμηση των προβλέψεων, κυρίως όσων βασίζονται στα ακίνητα, έχει εγείρει ενστάσεις πλην του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα ετοιμάζουν…

Το γεγονός ότι η πώληση μεταφέρεται για κάποιους μήνες ώστε να ξεπεραστεί ο κάβος των stress tests χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις δεν σημαίνει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ότι οι τράπεζες δεν ετοιμάζονται. «Όλες οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει το σκανάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σε ορισμένες η δουλειά έχει ολοκληρωθεί και το προς πώληση πακέτο είναι σχεδόν έτοιμο», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Ακόμη κι αν κάποια πακέτα έχουν πάρει τον δρόμο τους, δηλαδή ο έλεγχός τους είναι ανοικτός για τους υποψήφιους αγοραστές, η διαδικασία θα είναι τέτοια ώστε η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γίνει μετά τον Απρίλιο-Μάιο του 2018, όταν θα έχει κλείσει και ο κύκλος των τεστ αντοχής».

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι τράπεζες έχουν ενημερώσει ότι θα προχωρήσουν σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων προς ΜμΕ, χωρίς ωστόσο χρονοδιάγραμμα, ενώ στη φάση επιλογής εταιρείας διαχείρισης βρίσκεται το διατραπεζικό πακέτο (σ.σ. ανάλογων δανείων με την επωνυμία «Solar»), ύψους 2 δισ. ευρώ.

Καταναλωτικά

Έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος των stress tests, οι πωλήσεις δανείων θα αφορούν κυρίως τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων, τα χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών, τα οποία δεν φέρουν καμία εξασφάλιση. Το πιο ώριμο πακέτο είναι αυτό της Τράπεζας Πειραιώς, που φέρει την επωνυμία «Άρκτος» και θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα πακέτα ετοιμάζουν η Alpha Bank και η Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v