Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οι αγορές ανάβουν πράσινο φως οριστικής εξόδου από τα μνημόνια

Το 2018 η χώρα θα αφήσει πίσω τα μνημόνια υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης σε χρόνο ρεκόρ δημιούργησε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα για τη χώρα. Επιμένει στην καταστροφολογία η αντιπολίτευση.

Τσίπρας: Οι αγορές ανάβουν πράσινο φως οριστικής εξόδου από τα μνημόνια

Η στρατηγική μας απέδωσε, οι κόποι του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και μάλιστα με τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά που εγγυώνται ότι η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός η οικονομία μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006.

Ενώ οι ενδείξεις μας λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα παράδοση αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις, που δεν έχει καμιά σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης που όλο έβλεπαν οριακή ανάπτυξη και συνεχώς πρόεκυπτε ύφεση και μάλιστα βαθιά.

Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 14, έχει μειωθεί σήμερα κατά περίπου 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας, και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%.

Στο δημοσιονομικό σκέλος επιτύχαμε μια ιστορική σε αξιοπιστία προσαρμογή, στα ευρωπαϊκά χρονικά.

Με αυτή τη θετική δυναμική θα μπούμε στο νέο έτος και συνεπώς το 2018 θα είναι το έτος – καμπή, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και μαζί τους μια ολόκληρη ιστορική εποχή και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανανεωμένη και με πίστη στις δυνάμεις της.

Πρόσφατη, επίσης, θετική εξέλιξη με έντονο συμβολισμό είναι το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα και την ελληνική κοινωνία, υπογράμμισε.

Αξίζει να αναφέρω πιο συγκεκριμένα ότι η συμφωνία παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δε συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντιθέτως η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο.

Εξασφαλίσαμε την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση, βάζοντας τάξη στο καθεστώς αβεβαιότητας που τους ήθελε ομήρους.

Ενώ οι αποφάσεις για την Ενέργεια στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμης τοποθέτησης. Με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την παραγωγική ενεργοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας.

Ομοίως στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και στις συστάσεις του ΟΟΣΑ βασίστηκαν οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, σημείωσε.

Τέλος διασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης δημόσιας Περιουσίας ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως ενδεχομένως κάποιοι θα εύχονταν.

Η δημόσια περιουσία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και υπεραξίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Η ολοκλήρωση λοιπόν της τρίτης αξιολόγησης και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, έχει ήδη δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην εικόνα της χώρας, ειδικότερα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Γεγονός που αποτυπώθηκε σήμερα με τον πιο έκδηλο τρόπο στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από 5,39% που ήταν τη Παρασκευή έπεσε σήμερα στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009.

Με δυο λόγια οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Οπως είπε, η αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα όχι μόνο επιμένει στην άρνηση και τη καταστροφολογία  αλλά ακόμα και στην συκοφάντηση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από τη κρίση.

Πρόσφατα ήμουν στην Ηνωμένες Πολιτείες και είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους Έλληνες ομογενείς επενδυτές καθώς και με αμερικανούς. Όλοι διαπιστώνουν τη θετική αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα και τις προοπτικές που διανοίγονται. Αποτιμούν θετικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και σημειώνουν κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας απέναντι σε αυτές, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

H φορολογία

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες που καλούμαστε συλλογικά να υπερβούμε. Ένα από αυτά είναι και αυτό που αντιμετωπίζετε έντονα κι εσείς, όπως και μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και αναφέρομαι στην υψηλή φορολόγηση» είπε ο πρωθυπουργός και τη χαρακτήρισε δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα.

«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2019» τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v