Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Eίμαστε στην καλύτερη θέση από την αρχή της κρίσης

Σε μηδενισμό της εξάρτησης από τον ELA στοχεύει η Πειραιώς, δηλώνει στο CNBC. Χρειάζονται ακόμα μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είμαστε σε σωστή τροχιά. Ανάπτυξη 2% το 2018 και αύξηση καταθέσεων.

Μεγάλου: Eίμαστε στην καλύτερη θέση από την αρχή της κρίσης

Ο CEO της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας αναμένει πως η τράπεζα θα σταματήσει να χρηματοδοτείται από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018.

«Εχουμε αυξήσει σημαντικά τις καταθέσεις μας. Είμαστε πάνω από το επίπεδο του 2016. Μειώσαμε και την έκτακτη στήριξη ρευστότητας που λαμβάνουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ και προσβλέπουμε να τη μηδενίσουμε ως το τέλος του 2018» δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου σε συνέντευξή του στο CNBC.

Όπως επισημαίνει άρθρο του πρακτορείου, η Πειραιώς είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που θεωρείται φερέγγυα (solvent) αλλά αντιμετωπίζει «προσωρινά» προβλήματα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε πως το 2018 θα είναι «μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία».

«Περιμένω ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ, περιμένω η ρευστότητα να αυξηθεί και η έκτακτη στήριξη ρευστότητας να μειωθεί σημαντικά και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη και για την κερδοφορία των τραπεζών» σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2% το 2018 και υποστηρίζει ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.

«Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα θα δημιουργήσει περισσότερες καταθέσεις στην τοπική αγορά» σημείωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν πολλές ακόμα μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, αλλά είμαστε στη σωστή τροχιά, στην καλύτερη από την αρχή της κρίσης. Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, μόνο καλύτερα» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v