Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αχτίδα φωτός» στην αγορά Πληροφορικής

Η ανοδική τάση της ζήτησης στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, οι αυξημένες δραστηριότητες στο εξωτερικό και το… μυστήριο των δημόσιων έργων του νέου ΕΣΠΑ. Μοχλός η θετικότερη στάση των τραπεζών προς τις υγιείς επιχειρήσεις.

«Αχτίδα φωτός» στην αγορά Πληροφορικής

Βελτιωμένες είναι οι προσδοκίες των στελεχών του κλάδου Πληροφορικής για το 2018, καθώς προβλέπουν κάπως αυξημένη ζήτηση σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά επίπεδα του 2016 και του 2017.

«Το ευχάριστο είναι πως βλέπουμε περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις να επενδύουν στον χώρο της τεχνολογίας και τη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα να ανακάμπτει, έστω και ελαφρά. Πρόκειται κυρίως για υγιείς εταιρείες όλων των κλάδων που έχουν καταφέρει να αντέξουν στην κρίση και τώρα βλέπουν τον κίνδυνο της χώρας να αποκλιμακώνεται».

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστού Ομίλου Πληροφορικής, συμπληρώνοντας: «Πολλές ιδιωτικές εταιρείες έμειναν πίσω στο κομμάτι των επενδύσεων στην τεχνολογία και τώρα που τα πράγματα στο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πεδίο δείχνουν να σταθεροποιούνται, γνωρίζουν πως πρέπει να καλύψουν το κενό, βελτιώνοντας παράλληλα και την ανταγωνιστικότητά τους. Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι η προσδοκία για ανοδικό ΑΕΠ βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Επιπλέον, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κατανοούν πως θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες των μηχανογραφικών τους συστημάτων, να τα καταστήσουν περισσότερο ασφαλή (cyber risk), αλλά και να τα προσαρμόσουν στις νέες θεσμικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα στον ευρωπαϊκό κανονισμό διαχείρισης προσωπικών δεδομένων που ξεκινάει μέσα στο 2018».

Ένας δεύτερος παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει θετικά είναι η κάπως ανετότερη αντιμετώπιση πολλών υγιών επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα. «Οι τράπεζες μπορεί να συνεχίζουν να έχουν κλειστές τις πόρτες τους στις χορηγήσεις ιδιωτών, ωστόσο δείχνουν πλέον πολύ πιο πρόθυμες να δανειοδοτήσουν -περιορισμένα έστω- τις υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου, αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες Πληροφορικής που θεωρούνται αξιόπιστες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν αναμένεται να δούμε το 2018 μεγάλη αύξηση της ζήτησης, αν δεν αρχίσουν να «τρέχουν» τα περιβόητα έργα του νέου ΕΣΠΑ, ή έστω έργα που ανήκαν στο προηγούμενο Πρόγραμμα και μεταφέρθηκαν σ’ αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ίδιους κύκλους, «τα έτη 2016 και 2017 ήταν… στεγνά από δημόσια έργα, άρα όποια έργα τρέξουν, ανοδικά θα επηρεάσουν τον κλάδο και όχι πτωτικά. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, κανείς δεν έχει μπορέσει να προβλέψει με ακρίβεια το αν οι εταιρείες θα προλάβουν μέσα στο 2018 να εγγράψουν κύκλο εργασιών από αυτά. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι όποιες προσδοκίες μεταφέρονται στο δεύτερο μισό του έτους».

Τέλος, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν κατά τα τελευταία χρόνια εντείνει τις προσπάθειες διεθνοποίησης των εργασιών τους, δημιουργώντας αρχικά τις απαιτούμενες υποδομές και αποκτώντας τα απαραίτητα references. Πέρυσι μάλιστα, είδαμε τις εξαγορές ξένων εταιρειών, όπως και την ίδρυση θυγατρικών από ελληνικές εταιρείες σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι κινήσεις αυτές, που απαιτούν πολύ χρόνο, έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και έτσι οι διεθνείς εργασίες των ελληνικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο 2018.

Ενδεικτικά παραδείγματα εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών με εργασίες στο εξωτερικό είναι η Unisystems της Quest Holdings, η Profile (πάνω από το 50% των συνολικών της εσόδων), η Space Hellas και η Entersoft, ενώ σχετική κινητικότητα υπήρξε πέρυσι και από την πλευρά της Q&R.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v