Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Ελλάδα-Πορτογαλία στρέφονται οι κερδοσκόποι του real estate

Η ωρίμανση της ισπανικής αγοράς στρέφει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια της αγοράς real estate προς Πορτογαλία και Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Savills. Οι μεγάλες προοπτικές του ευρωπαϊκού Νότου που ανακάμπτει.

Σε Ελλάδα-Πορτογαλία στρέφονται οι κερδοσκόποι του real estate

Προς την Πορτογαλία και την Ελλάδα στρέφονται τα κερδοσκοπικά κεφάλαια της αγοράς ακινήτων σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Savills, κυρίως επειδή οι τιμές ανεβαίνουν στην Ισπανία. Σε έκθεση για τις αγορές real estate της Νότιας Ευρώπης με τίτλο «Southern Europe: The PIGS are biting back», οι αναλυτές της Savills επισημαίνουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.

Μία από αυτές είναι η αναβάθμιση/ανακαίνιση παλαιών κτιρίων γραφείων, αλλά και οι αποθήκες (Logistics) εξαιτίας της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου αφού η νότια Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τον Βορρά στις αγορές μέσω Διαδικτύου. Επίσης, τα καταστήματα στους κύριους εμπορικούς δρόμους αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο της καταναλωτικής δαπάνης και της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

Προβλέπεται, μάλιστα, πως οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων των τεσσάρων χωρών θα ξεπεράσουν φέτος τα 19 δισ. ευρώ ενώ το 2018 θα κινηθούν ψηλότερα και από τα ιστορικά υψηλά του 2007. Δυστυχώς η Ελλάδα εκτιμάται πως θα λάβει μικρό μερίδιο από τα συγκεκριμένα κεφάλαια.

Στην Savills θεωρούν πως κινητήριος μοχλός θα είναι οι ξένες επενδύσεις, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από τις υπόλοιπες τρεις αγορές των PIGS στον συγκεκριμένο τομέα. Στο εννεάμηνο του 2017, οι ξένες επενδύσεις αποτελούσαν μόλις το 29% των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά, ενώ στην Ιταλία το ποσοστό των διασυνοριακών επενδύσεων ήταν 67%, στην Ισπανία 66% και στην Πορτογαλία 74%.

Η χώρα μας εξακολουθεί να προσελκύει το μικρότερο ποσοστό επενδύσεων στα ακίνητα έναντι των άλλων αγορών του Νότου, με την Ισπανία να προβλέπεται πως θα αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2017, την Ιταλία τα 8 δισ. ευρώ, την Πορτογαλία τα δύο δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 250-300 εκατ. ευρώ ξένων κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην αγορά real estate στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Προβλέπεται πως τα ξένα κεφάλαια θα επικεντρωθούν στον τουριστικό κλάδο.

Οι αναλυτές της Savills εκτιμούν πως οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να συμπιέζονται σε Ιταλία και Ισπανία και το 2018, ενώ θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά σε Πορτογαλία και Ελλάδα, πριν αρχίσει η σταθεροποίηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Πάντως, η έλλειψη ποιοτικών χώρων γραφείων οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές των ενοικίων κυρίως σε Μαδρίτη, Μιλάνο και Λισαβόνα, αλλά και στην Αθήνα καταγράφεται αντίστοιχη τάση. Επειτα από πολλά χρόνια κάμψης των επενδύσεων στο real estate, το 2017 καταγράφουν αύξηση 277% σε σύγκριση με το κατώτατο επίπεδο των 5,2 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2012, με κύριο μοχλό την Ισπανία.

Η ισπανική αγορά αποτελεί πλέον προορισμό για σημαντικούς επενδυτές στον χώρο των ακινήτων και καταγράφει απανωτά ρεκόρ την τελευταία διετία. Μάλιστα ξεπέρασε την Ιταλία και αποτελεί πλέον την αγορά του ευρωπαϊκού Νότου με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων, θέση που προβλέπεται να κρατήσει και το επόμενο 12μηνο.

Η κινητικότητα στον ευρωπαϊκό Νότο αποδίδεται, με την εξαίρεση της Ελλάδας, στα ξένα χαρτοφυλάκια από τα οποία κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου προήλθε το 70% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν. Οι επενδυτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ συνεισέφεραν το 49% και το 27% των κεφαλαίων, αντίστοιχα. Τα ασιατικά κεφάλαια, παρά τους πολλούς τίτλους των media, δεν έχουν μέχρι σήμερα κάνει αισθητή την παρουσία τους, με τους αναλυτές της Savills να θεωρούν πως η παρουσία τους θα αυξηθεί όσο σταθεροποιείται ο ευρωπαϊκός Νότος.

Στην Πορτογαλία έχουν επενδυθεί από το 2012 μέχρι σήμερα περί τα τρία δισ. ευρώ στην αγορά λιανικής σε σύγκριση με τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ στην αγορά γραφείων. Φέτος, πάντως, τα γραφεία ξεπέρασαν ελαφρώς την αγορά καταστημάτων, με επενδύσεις 372 εκατ. και 352 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο, που θεωρείται και ο πλέον ελκυστικός για τους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, επενδύθηκαν το 2016 περί τα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι 986 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ φέτος προβλέπεται πως οι επενδύσεις θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v