Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Το πάρτι των ελληνικών ομολόγων και οι… παράπλευρες ωφέλειες

Οσες εταιρείες έτρεμαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 για τις επιπτώσεις ενός πιθανού Grexit, σήμερα καταγράφουν μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη. Περισσότερο ευνοημένες είναι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ασφαλιστικές: Το πάρτι των ελληνικών ομολόγων και οι… παράπλευρες ωφέλειες

Τρίβουν τα χέρια τους πολλές εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης που έχουν σημειώσει οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κατά τα τελευταία χρόνια. Και αυτό, γιατί το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο είναι -λιγότερο ή περισσότερο- «φορτωμένο» με κρατικούς τίτλους.

Έτσι, όσες εταιρείες έτρεμαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 για τις επιπτώσεις ενός πιθανού GREXIT, σήμερα καταγράφουν μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη. Ενδεικτικό είναι ότι χθες η απόδοση (yield) των δεκαετών κρατικών ομολόγων κινήθηκε κοντά στο 4,8%, όταν μόλις προ μηνός βρισκόταν γύρω στο 5,5%!

Περισσότερο ευνοημένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες εκείνες (κυρίως οι «ελληνικές») που κράτησαν το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους μέσα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ωφελημένες ως ένα βαθμό είναι και οι υπόλοιπες, καθώς από τον Ιούνιο του 2015 (capital controls) δεν είναι σε θέση να επενδύσουν εκτός Ελλάδας και άρα τοποθετούνται αποκλειστικά σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία (μεταξύ αυτών, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια).

Σε κάθε περίπτωση, τα θετικά επενδυτικά αποτελέσματα όχι μόνο ανεβάζουν τα κέρδη αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών στα ύψη, αλλά επιπλέον βελτιώνουν και τους δείκτες φερεγγυότητας στην εποχή του αυστηρού εποπτικού πλαισίου Solvency II.

Πέραν όμως αυτών, υπάρχει και μια άλλη… παράπλευρη ωφέλεια.

Ορισμένες από τις ασφαλιστικές εταιρείες που ευνοούνται από την κατοχή ελληνικών ομολόγων, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και προχωρούν σε επιθετικές τιμολογήσεις σε εκείνες τις ασφαλιστικές εργασίες που επιθυμούν να διεισδύσουν περαιτέρω: Άλλες στο αυτοκίνητο, άλλες στα συνταξιοδοτικά-επενδυτικά πακέτα, άλλες και στα δύο μαζί.

Το αποτέλεσμα; Πέρα από αυξημένα κέρδη, να εμφανίζουν και διευρυμένα μερίδια αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v