Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο αγροτικός συνεταιρισμός που πάει... κόντρα στο ρεύμα

Εξωστρέφεια και αύξηση κερδών παρουσιάζει ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, κόντρα στην εικόνα της πλειονότητας των Συνεταιρισμών. Η συνεργασία με Σκλαβενίτη. Το επενδυτικό πρόγραμμα και οι σχέσεις με τους παραγωγούς-μέλη.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός που πάει... κόντρα στο ρεύμα

Πρεμιέρα μέσω του δικτύου της Σκλαβενίτης θα κάνει εντός των επόμενων ημερών το φρέσκο αγελαδινό γάλα Καλαβρύτων. Η είσοδος στην αγορά της λιανικής αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, που πέραν της γνωστής βαρελίσιας φέτας ΠΟΠ, θα «προσφέρει» στους καταναλωτές και φρέσκο γάλα.

Η επιλογή του δικτύου της Σκλαβενίτης έγινε διότι ο συνεταιρισμός έχει μακρόχρονη συνεργασία με την αλυσίδα, μέσω της οποίας διοχετεύει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής φέτας. Η συνεργασία αυτή υφίσταται εδώ και 34 χρόνια, ενώ η επέκταση της αλυσίδας σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω της απόκτησης της Μαρινόπουλος δίνει νέα ώθηση και στον Συνεταιρισμό.

Όπως αναφέρει ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, με τη διάθεση του φρέσκου γάλακτος, ο Συνεταιρισμός και οι παραγωγοί-μέλη του έχουν ακόμη μια δυνατότητα για την εξωστρέφεια των προϊόντων τους. Εξωστρέφεια που αναμένεται να διευρυνθεί στο επόμενο διάστημα και με τη διάθεση γίδινου γάλακτος, το οποίο φαίνεται να αποκτά καταναλωτικό κοινό.

Δεν είναι μόνο η εγχώρια αγορά στην οποία στρέφεται ο Συνεταιρισμός. Είναι και οι ΗΠΑ, στις οποίες, σύμφωνα με τον κ. Σατολιά, ο Συνεταιρισμός έχει κάνει ένα μικρό αλλά φιλόδοξο άνοιγμα μέσω τοπικών αλυσίδων. Αν και οι εξαγόμενες ποσότητες φέτας είναι ακόμη μικρές (περίπου 200 τόνοι), οι προοπτικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, είναι ενθαρρυντικές.

Πέραν όμως της αγοράς των ΗΠΑ, οι παραγωγοί των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής άρχισαν να κάνουν και δοκιμαστικά ανοίγματα στις αγορές της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής. Και σ' αυτές τις αγορές, οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Σημειώνεται ότι η παραγωγή του Συνεταιρισμού ανήλθε το τρέχον έτος σε περίπου 4.000 τόνους φέτας και περίπου 1.000 τόνους άλλων τυριών.

Αύξηση τζίρου

Είναι προφανές ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων μελών του. Ενδεικτικό αυτού είναι η διεύρυνση του κύκλου εργασιών του Συνεταιρισμού, που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 30 εκατ. ευρώ, έναντι 24,8 εκατ. ευρώ το 2016. Ανοδικά θα κινηθούν και τα κέρδη, τα οποία πέρυσι ήταν της τάξως των 2 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός καταγράφει καθαρή κερδοφορία για περισσότερα από 10 συνεχόμενα έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Σατολιά, τα κέρδη επενδύονται στον Συνεταιρισμό και ενισχύονται οι παραγωγοί-μέλη του. Αυτή τη στιγμή, τα μέλη του Συνεταιρισμού αριθμούν περί τα 1.500. Στο πλαίσιο ενίσχυσης των παραγωγών, ο Συνεταιρισμός πέραν της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχει στα μέλη του με τις άτοκες προκαταβολές που χορηγεί κάθε καλοκαίρι για την προμήθεια εφοδίων και ζωοτροφών, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο πολύ αυξημένο κόστος της παραγωγής γάλακτος, παρέχει και ένα πλέγμα υπηρεσιών όπως κτηνιάτρους, συμβουλευτική, ενημέρωση κ.ο.κ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο Συνεταιρισμός αυτή τη στιγμή πανελλαδικά δίνει την καλύτερη τιμή στους παραγωγούς, με τη μέση τιμή ανά λίτρο πρόβειου γάλακτος να διαμορφώνεται στο 1,07 ευρώ. Οι τιμές, ανάλογα με την ποιότητα του γάλακτος, αρχίζουν από το 1 ευρώ έως και 1,15 ευρώ το λίτρο, εξηγεί ο ίδιος και σημειώνει ότι, ενώ τα τελευταία χρόνια οι τιμές α’ ύλης γάλακτος προς τους κτηνοτρόφους υποχωρούν σε όλη την Ελλάδα, ο συνεταιρισμός στηρίζει και ενίοτε αυξάνει την τιμή του παραγωγού, διατηρώντας και ενισχύοντας έτσι την κτηνοτροφική του δραστηριότητα. Γι’ αυτό άλλωστε και παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς - μη συνεργάτες μέχρι σήμερα του συνεταιρισμού, για εισκόμιση γάλακτος.

Πέραν όμως των ενισχύσεων στους παραγωγούς, ο Συνεταιρισμός, που σημειωτέον διοικείται από παραγωγούς και αμισθί, υλοποιεί μια σειρά επενδύσεων για την αναβάθμιση της τυροκομικής μονάδας, της ζώνης γάλακτος και των λοιπών εγκαταστάσεων αποθήκευσης, εργαστηρίων ελέγχων κ.ο.κ., αλλά και της μονάδας βιοαερίου. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά στην υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός έχει υλοποιήσει ήδη μια επένδυση για την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, από το οποίο παράγονται πρωτεΐνες αλλά και βιοαέριο, με το οποίο καλύπτει μέρος των αναγκών του σε ενέργεια. Το κυριότερο, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Σατολιάς, είναι η προστασία του περιβάλλοντος, κάτι το οποίο δεν κάνουν άλλα τυροκομεία.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο ίδιος, οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού βιώνουν τις συνέπειες του αθέμιτου ανταγωνισμού, ο οποίος είναι πολυεπίπεδος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v