Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha-Eurobank: Πακέτο δανείων ΜμΕ σε Alvarez & Marsal

Κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, έχουν «γκρουπάρει» οι Alpha Bank και Eurobank, με στόχο να αναθέσουν τη διαχείρισή τους στην Alvarez & Marsal.

Alpha-Eurobank: Πακέτο δανείων ΜμΕ σε Alvarez & Marsal

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day, η Alpha Bank και η Eurobank, με αντικείμενο να δώσουν από κοινού προς διαχείριση στην εταιρεία Independent Portfolio Management (IPM) του ομίλου Alvarez & Marsal μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η διμερής συνεργασία των δύο τραπεζών στη δραστική αντιμετώπιση κοινών δανείων (σ.σ. δηλαδή δανείων που έχουν δοθεί στον ίδιο δανειολήπτη από τις δύο τράπεζες) αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα -στις αρχές του 2018- και θα πρόκειται για το πρώτο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα κληθεί να διαχειρισθεί η εξειδικευμένη εταιρεία της Alvarez & Marsal.

Aφορά 200 επιχειρήσεις

Πηγές με γνώση της συνεργασίας των Alpha και Eurobank τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το μίνι πακέτο αφορά 200 επιχειρήσεις που έχουν δανειακό «άνοιγμα» από 2 έως 10 εκατ ευρώ. Τα 2/3 των εν λόγω επιχειρήσεων έχουν κριθεί βιώσιμες και το 1/3 βρίσκεται στη ζώνη του «βαθύ» κόκκινου τόσο ως προς τις προοπτικές τους όσο και ως προς την κατάσταση των δανείων τους.

Οι δύο τράπεζες με αυτό το μίνι πακέτο αποφάσισαν να προηγηθούν του μεγάλου διατραπεζικού πακέτου με την ονομασία Solar, το οποίο αφορά στην ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων 2 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από κάθε συστημική τράπεζα). Κι αυτό διότι η διαχείριση του Solar θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018.

Θα ενισχύσει τις βιώσιμες

Η ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων 400 εκατ. ευρώ από τις δύο τράπεζες στην Alvarez & Marsal αποτελεί στρατηγική επιλογή για την εξυγίανση και χρηματοδοτική ενίσχυση των περίπου 130 επιχειρήσεων που έχουν κριθεί βιώσιμες και τα δάνειά τους συμπεριλαμβάνονται στο μίνι πακέτο. Κι αυτό διότι βασικός άξονας της ΙΡΜ όσον αφορά τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες private equity και credit funds που θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια δανείων από τις τράπεζες.

Ουσιαστικά, για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, η IPM θα συμβάλει στην εξυγίανσή τους αλλά και στην εξεύρεση ρευστότητας μέσω άλλων εταιρικών σχημάτων και επενδυτών. Αντίθετα, στις υπόλοιπες 70 επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στην περιοχή του «βαθύ» κόκκινου, οι λύσεις διαχείρισης αναμένεται να είναι πιο ριζικές, μεταξύ των οποίων και η ρευστοποίηση των ενεχύρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v