Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Βροχή παραπόνων για τα tick sizes

Ποιες πηγές νέων προβλημάτων μπορούν να ανακύψουν από τις υλοποιηθείσες αλλαγές. Πώς επηρεάζεται το intraday trading και τα παράγωγα. Στενή παρακολούθηση της κατάστασης από τις χρηματιστηριακές αρχές προκειμένου να περιοριστούν οι τυχόν παρενέργειες.

XA: Βροχή παραπόνων για τα tick sizes

Μεγάλη αναστάτωση και έντονη δυσφορία προκλήθηκε σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς για πρώτη ημέρα εφαρμόστηκαν τα νέα «tick sizes», δηλαδή οι ελάχιστες επιτρεπόμενες μεταβολές στις τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονται στο ΧΑ.

Αν και μεταξύ των παραγόντων της αγοράς επικρατούσε αρχικά η αντίληψη, ότι «για να υιοθετούνται τα νέα tick sizes κάποιο όφελος θα φέρουν σε βάθος χρόνου και πως αρκεί να γίνουν λιγότερο γραφειοκρατικά απ’ ότι είναι», στη συνέχεια ξεκαθαρίστηκε πως όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν σε κάτι ουσιαστικό, αλλά αντίθετα θα αποτελέσουν ενδεχομένως νέες πηγές προβλημάτων.

«Απλά, αποτελεί υποχρέωση του ΧΑ στα πλαίσια της MIFID-II περί εναρμόνισης του τρόπου διαφοροποίησης των τιμών των μετοχών. Θεωρητικά επίσης, σε μετοχές πολύ υψηλής εμπορευσιμότητας, θα μπορούσαμε να δούμε και κάποια υποχώρηση του spread, μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο πιστεύω πως στην πράξη πρόκειται για μια μηχανιστική και γραφειοκρατική διαδικασία που αντίκειται στο πνεύμα των αγορών» σημειώνει με έμφαση γνωστότατο στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς.

Μάλιστα, τα «tick sizes» για κάθε μετοχή αποφασίστηκαν από την ESMA (ένωση ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων) με βάση ιστορικά στοιχεία εμπορευσιμότητας και όγκου συναλλαγών. Και τα «tick sizes» θα αναθεωρούνται από την ESMA μία φορά κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το αν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχουν μεταβληθεί δραστικά τα δεδομένα εμπορευσιμότητας και όγκου συναλλαγών σε μια μετοχή.

Πέρα όμως από τη γραφειοκρατική δυσφορία που έχει ήδη προκαλέσει σε ΑΧΕ και επενδυτές, τα νέα «tick sizes» πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν νέες πηγές προβλημάτων.

Μια πρώτη παρενέργεια εντοπίζεται στο μέτωπο των παραγώγων, καθώς οι τιμές των τελευταίων δεν έχουν αναπροσαρμοστεί με τις τιμές της spot αγοράς και αυτό δημιουργεί προβλήματα σε όσους συναλλάσσονται με συμβόλαια και δυσκολεύει η διαδικασία hedging ή κερδοσκοπίας στην αγορά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε αντίστοιχες μεταβολές στις τιμές των παραγώγων, πράγμα που θα γίνει αν τελικά χρειαστεί.

Ένα δεύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην «ορατότητα» προσφοράς και ζήτησης που θα έχουν οι επενδυτές, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις θα μειωθεί το εύρος τιμών στο οποίο θα μπορούν να δουν τις υπάρχουσες εντολές αγορών και πωλήσεων. Συγκεκριμένα, σε μετοχές με μεγάλη εμπορευσιμότητα και στις οποίες το tick size είναι το 0,0005 του ευρώ, (πχ η μετοχή της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας) καταργείται στην πράξη το βάθος πέντε τιμών που βλέπει η πλειονότητα των επενδυτών. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται η ποιότητα της παρατήρησης και της πληροφορίας, με αποτέλεσμα το intraday trading να καθίσταται πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ότι ήδη είναι. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλέσει σημαντικό αντικίνητρο για υλοποίηση ενδοσυνεδριακών συναλλαγών (intraday trading) που είναι υπεύθυνες περίπου για το 30%-35% του συνολικού τζίρου στο ΧΑ!

Επιπλέον σε συνθήκες έντονης κίνησης αγοράς και υψηλού volatility, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τους ιδιώτες (retail) μικροεπενδυτές να εκμεταλλευτούν τις κινήσεις αφού δεν θα μπορούν να «δουν» πού συγκεντρώνεται η προσφορά και η ζήτηση.

Τέλος, σε επιμέρους μετοχές το «tick size» είναι ακατάλληλο ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του. Για παράδειγμα στην τιμή του Καρέλια το «βήμα τιμής» είναι τα δύο ευρώ ανά μετοχή! Δηλαδή στη τιμή των 270 ευρώ το ελάχιστο ποσοστό μεταβολής ανέρχεται σε 0,74%.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως στις επόμενες ημέρες θα καταγραφούν τα όποια προβλήματα προκύψουν στην πράξη, προκειμένου να υλοποιηθούν οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν, με βάση την ανάγκη προσαρμογής στην Mifid-II.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v