Οι ρευματοκλοπές στρώνουν το έδαφος για αυξήσεις στα τιμολόγια

Προσαυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι συντελεστές απωλειών ενέργειας στο δίκτυο διανομής. Στα 44 εκατ. ευρώ το κόστος που επωμίζονται ΔΕΗ και ανεξάρτητοι προμηθευτές. Κίνδυνος για μετακύλιση της επιβάρυνσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Οι ρευματοκλοπές στρώνουν το έδαφος για αυξήσεις στα τιμολόγια

Με αυξήσεις συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος απειλούνται οι καταναλωτές καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε την αύξηση των συντελεστών απωλειών δικτύου από την 1η Ιανουαρίου του 2018, λόγω της έκρηξης των ρευματοκλοπών.

Ειδικότερα με απόφασή του ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Μπουλαξής και αφού προηγήθηκε μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ και των λοιπών εμπλεκόμενων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώθηκε ότι το 2016 οι «μη τεχνικές απώλειες» ενέργειας του δικτύου εκτινάχθηκαν κατά 20%. Πρόκειται για τις ρευματοκλοπές. Αυτές ανήλθαν σε 1.798.649 MWh (Μεγαβατώρες) -από 1.504.111 MWh-, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 4,2% της συνολικής ποσότητας ενέργειας που εισέρχεται στην υψηλή, μέση και χαμηλή τάση. Άρα σε ένα χρόνο εκλάπησαν ποσότητες 294.538 MWh, περισσότερες κατά 20%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ από την Πρωτοχρονιά προσαυξάνονται οι συντελεστές απωλειών, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να κατανεμηθεί το κόστος των απωλειών στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ανεξάρτητοι προμηθευτές). Για τους πελάτες της χαμηλής τάσης ο συντελεστής ανεβαίνει στο 1,1332, όταν το 2017 ήταν 1,1136 και το 2015 ήταν στο 1,0481. Έτσι σε σχέση με τα ισχύοντα, η αύξηση είναι της τάξης του 1,7%.

Το συνολικό κόστος, όπως το υπολογίζουν παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι της τάξης των 44 εκατ. ευρώ και αυτό το επιβαρύνονται οι προμηθευτές. Δηλαδή τα τελευταία χρόνια απορροφούν την προσαύξηση. Ωστόσο, λόγω των επιβαρύνσεων που γνωρίζουν οι προμηθευτές με διάφορες χρεώσεις και σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αποκλείουν και την πιθανότητα της επανεκτίμησης της στάσης τους. Δηλαδή να μετακυλίσουν το κόστος. Ανά καταναλωτή προκύπτει μία αύξηση της τάξης του 1 με 1,5% και αν θα περάσει, θα φανεί στην καθαρή αξία της κιλοβατώρας, όχι δηλαδή στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Πάντως, η αγορά είναι δύσκολο να σηκώσει έστω και τέτοιες χαμηλές ανατιμήσεις. Ωστόσο, η νέα επιβάρυνση δυσχεραίνει τις ενέργειες των εταιριών τόσο της ΔEHΗ όσο και των εναλλακτικών παρόχων σε μεγαλύτερες μειώσεις των τιμολογίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v