Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόση ενέργεια θα βγει στο… σφυρί με δημοπρασίες

Το πρόγραμμα για το 2018 εισηγήθηκε ο ΛΑΓΗΕ στη ΡΑΕ. Τέσσερα προϊόντα χωρίς να συνυπολογιστεί το πέναλτι... από την απόκλιση του στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Τον Φεβρουάριο στο τραπέζι και διαρθρωτικά μέτρα για την παραγωγή της δημόσιας εταιρίας.

Πόση ενέργεια θα βγει στο… σφυρί με δημοπρασίες

Τέσσερις δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) προτείνει για το 2018 ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), χωρίς να συνυπολογιστεί και το πέναλτι... λόγω της μη επίτευξης του στόχου για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το ετήσιο πρόγραμμα του ΛΑΓΗΕ για τις ποσότητες ρεύματος που θα πρέπει να δημοπρατηθούν με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Το ποσοστό επί του συνολικού όγκου του διασυνδεδεμένου συστήματος για το 2017 που θα πρέπει να βγει στο σφυρί... το νέο έτος ανέρχεται στο 19%. Σε μεγέθη με βάση τον όγκο πρόκειται για 9.864.475,05 MWh (Μεγαβατώρες).

Μεταφρασμένο σε ποσότητα, το προαναφερόμενο μέγεθος αντιστοιχεί σε 1.126 MWh/h (Μεγαβατώρες ανά ώρα). Τα ΝΟΜΕ θα σπάσουν σε τέσσερις δημοπρασίες.

Τρεις από 192 MWh/h με ημερομηνίες διεξαγωγής στις 17 Ιανουαρίου, 18 Απριλίου και 18 Ιουνίου, αντίστοιχα, και η τέταρτη δημοπρασία θα αφορά 550 MWh/h τη 17η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, επειδή το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπάρχει απόκλιση από τον συμφωνηθέντα στόχο για μείωση του μεριδίου της ΔEH, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να βγουν και άλλα 450 MWh/h σε δημοπρασία.

Τότε θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη που έχει γίνει από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου. Για την ακρίβεια, οι προμηθευτές θα κληθούν να δώσουν προσφορές για συνολικά 1.576 MWh/h, όταν το 2017 είχαν δημοπρατηθεί 1.153 MWh/h.

Η δημόσια διαβούλευση για την πρόταση του ΛΑΓΗΕ θα κρατήσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ωστόσο, όπως αναδεικνύεται από τα έως τώρα αποτελέσματα του μέτρου των ΝΟΜΕ, τα μερίδια της ΔEH δεν πέφτουν με βάση τους στόχους. Σημειώνεται ότι στο τέλος του χρόνου, η δημόσια εταιρία θα πρέπει να έχει το 75,24%, το 2018 να υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019, στο 49,24%. Εντούτοις, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου, το μερίδιό της ήταν στο 83,21%. Η απόκλιση είναι της τάξης των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

Να τονιστεί ότι με βάση το νέο μνημόνιο τον Φεβρουάριο, οι θεσμοί και οι αρμόδιες αρχές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα εξετάσουν συνολικά την πορεία των ΝΟΜΕ αλλά και το ενδεχόμενο, μετά και το πρώτο market test των λιγνιτικών μονάδων, λήψης πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων στην παραγωγή της δημόσιας επιχείρησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v