Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Stress test χωρίς τα αποτελέσματα του TAR

Η ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (TAR) θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ενώ το stress test θα «τρέξει» με στοιχεία ισολογισμών 2017. Μόλις ξεκίνησε ο έλεγχος σε Πειραιώς και Eurobank. Τι συμβαίνει σε Εθνική και Alpha.

Τράπεζες: Stress test χωρίς τα αποτελέσματα του TAR

Δεν θα συνυπολογισθούν στην επικείμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ποσοτικά ευρήματα της εν εξελίξει ανασκόπησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Troubled Asset Review - TAR).

Με βάση την ως τώρα επίσημη ενημέρωση, που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία του SSM, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα στηριχθεί στα στοιχεία ισολογισμών της 31ης Δεκεμβρίου 2017.

Όταν θα δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις της τρέχουσας χρήσης, η ανασκόπηση στοιχείων ενεργητικού για τις δύο (Πειραιώς, Eurobank) από τις τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες θα βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς, με βάση όσα έχουν δηλώσει οι διοικήσεις, προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ποσοτικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα ανάγκη διορθώσεων στην περίμετρο των δανείων που εξυπηρετούνται, κατόπιν ρύθμισης, θα διενεργηθούν μετά την πλήρη κοινοποίηση των ευρημάτων.

Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει την προληπτική δράση από πλευράς τραπεζών. Ήδη από το β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σταδιακά σε αναταξινόμηση δανείων από ενήμερα κατόπιν ρύθμισης, σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs).

Η πλειοψηφία των αναταξινομήσεων αφορά σε στεγαστικά δάνεια, μετά τις οδηγίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ότι για να θεωρηθεί ενήμερο ένα ρυθμισμένο δάνειο, θα πρέπει να καταβάλλονται και δόσεις κεφαλαίου και όχι μόνο τόκοι.

Αντίστοιχες διορθώσεις ξεκίνησαν από το τρίτο τρίμηνο και για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν ρυθμιστεί με τη μέθοδο του «balloon payment».

Με τις παραπάνω κινήσεις, οι τράπεζες απορροφούν, σταδιακά, τις επιπτώσεις στην περίμετρο των NPEs από την ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Αντίθετα, ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν, προληπτικά, όσον αφορά τα ποιοτικά ευρήματα του TAR, τα οποία και θα επηρεάσουν την οπτική του επόπτη, ενόψει του stress test.

Οι διοικήσεις των τραπεζών, τόσο στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές, όσο και στις παρουσιάσεις σε επενδυτές, έχουν διευκρινίσει ότι τα ευρήματα του TAR δεν θα συνυπολογισθούν στο επικείμενο stress test, ενώ εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά στις αλλαγές που θα επέλθουν στην περίμετρο των NPEs.

Σημειώνεται ότι στις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα η ανασκόπηση έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά μόλις έχει ξεκινήσει από πλευράς Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού η διαδικασία ενημέρωσης για τα ευρήματά του. «To feedback από τον επόπτη δίνεται με το σταγονόμετρο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη των δύο τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v