Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιθετικότερες πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων

Επιθετικότερες ρυθμίσεις δανείων για βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά προανήγγειλε ο κ. Γεωργακόπουλος της Πειραιώς. Το πλάνο της Alpha Bank. Έγιναν πολλά βήματα βελτίωσης στο νομικό και φορολογικό πλαίσιο, τόνισε ο CEO του ΤΧΣ. 

Επιθετικότερες πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων

Το στίγμα ότι θα υπάρξουν από εδώ και στο εξής πολύ περισσότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιθετικές αναδιαρθρώσεις στα δάνεια προβληματικών, πλην όμως βιώσιμων, επιχειρήσεων, έδωσαν στους επενδυτές οι επικεφαλής των εσωτερικών bad banks Πειραιώς και Alpha Βank.

Μιλώντας στο 19ο ετήσιο forum της Capital Link, o Γ. Γεωργακόπουλος, εκτελεστικός γενικός διευθυντής των non core business και του restructuring portfolio της Πειραιώς, προανήγγειλε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε πολύ πιο δραστικές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες.

Ο κ. Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το δυσκολότερο project που έχουν μπροστά τους οι εγχώριες τράπεζες για τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας πάντως ότι η βελτίωση του νομικού πλαισίου, οι πλατφόρμες διαχείρισης που δημιουργούνται και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών δημιουργούν περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, Θ. Αθανασόπουλος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στους λόγους που καθυστέρησαν την έναρξη της αποτελεσματικής διαχείρισης (ύφεση, ασταθές περιβάλλον, capital controls, αργή βελτίωση στο νομικό πλαίσιο, πάγωμα πλειστηριασμών).

Με την οικονομία σταδιακά να ανακάμπτει και την έναρξη των πλειστηριασμών, είναι σαφές, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, ότι η αγορά θα κινηθεί προς επιθετικότερους ρυθμούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), που θα προέρχονται τόσο από την καλύτερη επίδοση των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων όσο και από λύσεις προερχόμενες από την αγορά.

Ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει (Eurobank) ή ξεκινούν πωλήσεις ανεξασφάλιστων χαρτοφυλακίων δανείων, ενώ αναφέρθηκε και στην πρώτη πώληση μεμονωμένου εταιρικού δανείου (Euromedica) συναλλαγή που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου.

«Στο μέλλον προσδοκούμε σε πιο επιθετικές αναδιαρθρώσεις», ανέφερε ενώ προανήγγειλε την πώληση και χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις.

Στη βελτίωση του νομικού και φορολογικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ κ. M. Czurda, τονίζοντας τη σημασία της έναρξης εγχειρημάτων όπως η από κοινού ανάθεση διαχείρισης προβληματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (project Solar).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v