Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέτσος: Στα 3 δισ. τα NPLs του τουρισμού

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επεσήμανε πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τουρισμό (NPLs) δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σε σύνολο δανεισμού 8 δισ. του τουριστικού τομέα. Υποδανεισμένος ο κλάδος. Τι φρενάρει τις επενδύσεις.

Ρέτσος: Στα 3 δισ. τα NPLs του τουρισμού

Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και τα θέματα που συνδέονται με την απονομή της δικαιοσύνης και τις εμπλοκές που προκύπτουν διαχρονικά για επενδύσεις που αρχίζουν να υλοποιούνται, και όχι το φορολογικό πλαίσιο, θεωρούνται τα δύο βασικά εμπόδια για τη μη υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος σε επαφές που είχε η ηγεσία του συνδέσμου με ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επεσήμανε ταυτόχρονα πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τουρισμό (NPLs) δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σε σύνολο δανεισμού 8 δισ. του τουριστικού τομέα.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον τομέα του τουρισμού υποδανεισμένο, με την έννοια ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει ήδη το 20% του ΑΕΠ της χώρας ενώ τα συνολικά δάνεια του χώρου (8 δισ. ευρώ) δεν υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ σε σύνολο 100 δισ. ευρώ δανείων επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στις αγορές, ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως καταγράφηκε το Νοέμβριο αύξηση 4% του προγραμματισμού θέσεων για το 2018, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2016 και πως καταγράφεται στροφή της ρωσικής αγοράς προς την Τουρκία.

Υποστήριξε ωστόσο ότι καταγράφεται ισχυρή ανοδική δυναμική από άλλες αγορές, όπως της Πολωνίας, από τις οποίες πιθανότατα ισοσκελίζονται οι όποιες απώλειες.






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v