Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 3+1 Κυριακές ποντάρει το λιανεμπόριο

«Bonus» η ημερολογιακή συγκυρία που περιέχει τρεις Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα μέσα στον Δεκέμβριο. Γρήγορη εκκίνηση των επίσημων χειμερινών εκπτώσεων.

Στις 3+1 Κυριακές ποντάρει το λιανεμπόριο

Ξεκινά επισήμως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο καταστημάτων, με τον εμπορικό κόσμο να προσβλέπει σε Ανάσταση... μέσα στα Χριστούγεννα.

Εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων και εμπορικών πόλων εκτιμούν ότι το συμπιεσμένο «ελατήριο» της κατανάλωσης, ακόμη κι αν δεν «εκτιναχτεί», μπορεί τουλάχιστον να μείνει σταθερό, καθώς ο εορταστικός τζίρος έχει χάσει περισσότερο από το 75% της αξίας του από το 2008 έως σήμερα. Προσβλέπουν επίσης σε επιπλέον πωλήσεις εξαιτίας της συγκυρίας που επιτρέπει το άνοιγμα καταστημάτων για τις τρεις επόμενες Κυριακές (17/12, 24/12, 31/12) αλλά και στις 14/1, λόγω των χειμερινών εκπτώσεων.

Σημειώνεται ότι η προσφυγή της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κατά της υπουργικής απόφασης που επέκτεινε το μέτρο των Κυριακών (από Μάιο έως Οκτώβριο σε αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές) βρίσκεται σε ισχύ αλλά πήρε νέα αναβολή για τις 16 Ιανουαρίου του 2018, προκειμένου να συζητηθεί στο ΣτΕ.

Παρά τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και την αντιπαράθεση που τη συνοδεύει, το προσεχές διάστημα ο εμπορικός κόσμος φαίνεται πως ομονοεί, ελέω της συγκυρίας. Η αύξηση των εργάσιμων ημερών για τα εμπορικά καταστήματα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τζίρου, ίσως για πρώτη φορά μετά το 2008. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, το 2008 ο εορταστικός τζίρος άγγιζε τα 21,9 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2016 είχε κατρακυλήσει πλέον στα 4,1 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς διέκριναν ουσιαστική αναζωπύρωση της ζήτησης τον Νοέμβριο, η οποία ωστόσο «εξηγήθηκε» τόσο από το ενδιάμεσο εκπτωτικό δεκαπενθήμερο όσο και από την Black Friday, που φέτος έλαβε διαστάσεις με τη συμμετοχή πολλών περισσότερων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων και επιχειρήσεων, οι πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, παρά το γεγονός του ότι παραδοσιακά εμφανίζουν μειωμένη αγοραστική κίνηση, κρίνονται «ικανοποιητικές» και αφήνουν περιθώρια θετικών εκτιμήσεων για το β' δεκαπενθήμερο του μήνα, όπου κορυφώνονται οι χριστουγεννιάτικες αγορές και χορηγείται και το δώρο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ένα ακόμη στοιχείο ωστόσο που αναμένεται να καθορίσει την κατανάλωση είναι πως φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν αμέσως μετά την τυπική λήξη των γιορτών και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v