Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληρώνεται το κοινωνικό μέρισμα

Αναλυτικά τα οριστικά στοιχεία των αιτήσεων που εγκρίθηκαν. Για ποιους ενδέχεται να ξανανοίξει η πλατφόρμα. Τι ισχύει για τους άνω των 70 ετών που δεν έκαναν αίτηση. Ποια τα πλέον συνηθισμένα λάθη.

Πληρώνεται το κοινωνικό μέρισμα

Αύριο αναμένεται η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια που η σχετική πλατφόρμα υποβολής τους ήταν ανοικτή.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ήτοι 3,2 εκατ. πολίτες θα λάβουν κατά μέσο όρο μέρισμα 553 ευρώ. Συνολικά δεσμεύθηκε ποσό περί των 730 εκατομμυρίων ευρώ, για να διατεθεί αύριο στους δικαιούχους. Σε αυτούς, συγκαταλέγονται και οι περίπου 89.000 αιτήσεις που έγιναν αυτόματα και αφορούν ηλικιωμένους - συνταξιούχους άνω των 70 ετών, οι οποίοι διαμένουν μόνοι τους και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μάλιστα, όπως επανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, θα υπάρξει παράταση στις αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος για πολίτες που ενδέχεται να το δικαιούνται αλλά δεν έγινε δεκτή η αίτησή τους από το σύστημα. Στην πράξη, μέσω της παράτασης που θα υπάρξει, θα διορθωθούν οι όποιες αστοχίες έχουν γίνει στη διαδικασία.

«Για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι το οποίο είναι μοναδικό. Πάνω από 5,800,000 πολίτες δοκίμασαν αν είναι δικαιούχοι και αναδείχθηκαν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις. Είδαν οι πολίτες ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις φορολογικές τους δηλώσεις. Έγιναν πολλά λάθη στα θέματα φιλοξενίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια, τα κριτήρια με τα οποία θα έπαιρναν το κοινωνικό μέρισμα οι πολίτες ήταν σαφή, εδραιώθηκε μια νέα σχέση του δημοσίου και του πολίτη, ζητήθηκε η συναίνεσή του για να διασταυρωθούν τα στοιχεία του, ενώ ένα κομμάτι του πληθυσμού που δεν είχε πάρει τίποτα, που είχε 0 εισόδημα, και δεν είχε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.λπ., έγινε γνωστό μέσω του μερίσματος που θα λάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη συμπληρωματική πληρωμή, με στόχο η πλατφόρμα να επαναλειτουργήσει έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε η διαδικασία να περαιωθεί εντός του 2017.

Μάλιστα, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν πως στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί χιλιάδες μη ολοκληρωμένες αιτήσεις, εκ των οποίων μια μερίδα έχει πιθανότητα έγκρισης. Γι' αυτό και επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διορθώσουν τυχόν σφάλματα του ΑΜΚΑ τους, πηγαίνοντας στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία ήταν η μη αντιστοίχιση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, η λάθος δήλωση στη φορολογική δήλωση 2016 των εξόδων για φροντιστήρια, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως «δαπάνες ιδιωτικών σχολείων» και να ακυρώνονται οι αιτήσεις με την ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και η απόρριψη ατόμων με αναπηρία ή ανασφάλιστων υπερηλίκων, που εκ των πραγμάτων δεν πληρούν την προϋπόθεση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v