Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DG COMP: Σε εξέλιξη το market test για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Ξεκίνησε η διερεύνηση ενδιαφέροντος για τις τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ. Δύο τα «πακέτα» πώλησης. Τι περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο των Βρυξελλών προς τους δυνητικούς επενδυτές. Μέχρι τις 22/12 η προθεσμία.

DG COMP: Σε εξέλιξη το market test για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Με μία άκρως εμπιστευτική και απόρρητη διαδικασία ξεκίνησε το market test της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη στα email πλειάδας εμπλεκόμενων επιχειρήσεων στην αγορά ενέργειας και τη βιομηχανία έχουν σταλεί οι προσκλήσεις για τη συμμετοχή τους σε ειδικό ερωτηματολόγιο που αφορά τα δύο «πακέτα» των δύο μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης και της νούμερο «1» της Μελίτης και της άδειας κατασκευής της δεύτερης στο ίδιο συγκρότημα.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν τις προς πώληση μονάδες ως ενιαίες και ανά Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ). Δηλαδή όχι ως μεμονωμένες.

Οι δυνητικοί επενδυτές καλούνται να απαντήσουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, σε σειρά ερωτήσεων, αφού πρώτα εισέλθουν με κωδικούς σε ειδική πλατφόρμα, που αφορούν τόσο το κατά πόσο είναι ελκυστικές προς εξαγορά οι μονάδες όσο και ως προς τα εμπόδια που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται -και είναι ίδιο ανά «πακέτο» μονάδων- αφορά στο κατά πόσο αυτές, τα πάγια και τα συμβόλαιά τους επιτρέπουν στον αγοραστή να εισέλθει στην αγορά χονδρικής εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γεν. διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής ζητά επίσης από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν αν υπάρχουν επενδυτικά ρίσκα -εμπόδια- και ποια είναι αυτά τόσο σε βραχυχρόνιο (μέχρι τρία χρόνια), όσο και σε μεσοπρόθεσμο (τέσσερα έως 10 χρόνια) αλλά και μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Υποβάλλονται επίσης ερωτήσεις κατά πόσο είναι ελκυστικές οι μονάδες και ευθέως οι δυνητικοί επενδυτές καλούνται να απαντήσουν αν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον απόκτησής τους.

Το market test κρατά έως τις 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι τότε θα πρέπει όσοι επιθυμούν να συμπληρώσουν και αποστείλουν τις απαντήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών που έχει δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα πρέπει μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να προχωρήσουν σε αναγκαίες τροποποιήσεις με βάση τα αποτελέσματα του market test, ώστε να ξεκινήσουν τα βήματα της απόσχισης των μονάδων από τη ΔEHΗ και της προετοιμασίας του διαγωνισμού. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2018.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v