Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 2 δισ. η χρηματοδότηση της Ελλάδας από ΕΤΕπ το 2017

Για χρονιά-ρεκόρ κάνει λόγο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΤΕπ Ν. Τζένετ, μιλώντας στο Euro2day.gr. Υψηλές οι επιδόσεις της χώρας στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ. Ποιοι οι τομείς προτεραιότητας για την τράπεζα. Η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα.

Στα 2 δισ. η χρηματοδότηση της Ελλάδας από ΕΤΕπ το 2017

«Ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) οδεύει προς χρονιά-ρεκόρ στην Ελλάδα, με υπογραφές χρηματοδοτήσεων περίπου δύο δισ. ευρώ το 2017». Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο Euro2day.gr ο Νίκολας Τζένετ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΤΕπ και επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της τράπεζας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το 2016 το ύψος της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, ανήλθε στο 1,6 δισ. ευρώ και ο κ. Τζένετ, δηλώνει περήφανος για την παρουσία της ΕΤΕπ στη χώρα, ενώ παράλληλα εκθειάζει τις ελληνικές επιδόσεις στην αξιοποίηση του Πακέτου Γιούνκερ (EFSI) διότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών στην ΕΕ, τόσο ως προς το ύψος των εγκρίσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, όσο και σε απόλυτα αριθμητικά μεγέθη.

Η παρουσία της ΕΤΕπ στη χώρα, αναμένεται να διευρυνθεί στο επόμενο διάστημα και για το λόγο αυτό, άλλωστε, ενισχύθηκε το γραφείο της τράπεζας στην Αθήνα. Στο πλήθος των συμβάσεων που υπογράφηκαν φέτος, έρχεται να προστεθεί ακόμη μία την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και αφορά τη χορήγηση δανείου ύψους 85 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την ανακατασκευή και τη δημιουργία 18 έργων ΑΠΕ. Σύντομα ωστόσο, αναμένεται και η υπογραφή δανειακής σύμβασης με μεγάλο βιομηχανικό όμιλο.

Πέραν της εκτίμησή του για «χρονιά - ρεκόρ» ο κ. Τζένετ αναφέρεται στη στοχοθέτηση των χορηγήσεων, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν προηγηθεί, «έχουμε χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις, μεγαλύτερες και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και, σε συνεργασία με τις τράπεζες-εταίρους μας, έχουμε εγκρίνει ρεκόρ χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Τζένετ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην αξιοποίηση του Πακέτου Γιούνκερ από την Ελλάδα τονίζοντας ότι «οι επιδόσεις υπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) είναι ιδιαίτερα δυναμικές. Η Επιτροπή Επενδύσεων του Ταμείου έχει ήδη εγκρίνει δέκα δράσεις που θα επενδύουν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αυτές οι δράσεις θα κινητοποιήσουν νέες επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ». «Ήδη η ΕΤΕπ - συνεχίζει - έχει ήδη υπογράψει δράσεις του EFSI άνω του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δεσμεύσεις από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), σε συνεργασία με τους τραπεζικούς του εταίρους, ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ».

«Συνολικά, μέσω των δράσεων EFSI της ΕΤΕπ, θα ενεργοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αυτό καθιστά την Ελλάδα μια εκ των επτά χωρών της Ε.Ε. που έχουν επωφεληθεί από το EFSI (και οι υπόλοιπες έξι είναι πολύ μεγαλύτερες οικονομίες). Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση του EFSI έως το 2020 αποτελεί εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Τζένετ.

Υπογραμμίζεται ότι με βάση το ΑΕΠ, η Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε η χθεσινή κατάταξη βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση (σ.σ. ήταν στην τρίτη θέση) μεταξύ των 28 της ΕΕ πίσω από την Εσθονία ως προς την αξιοποίηση του Πακέτου Γιούνγκερ και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, ο προϋπολογισμός των ελληνικών προτάσεων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του EFSI, ανέρχεται στο 1,703 δισ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων (μόχλευση) υπολογίζεται στα 5,753 δισ. ευρώ. Ακόμη όμως και σε απόλυτα μεγέθη (ύψος εγκρίσεων και εκτιμώμενης μόχλευσης) όπως σημείωσε και ο κ. Τζένετ, βρίσκεται στις 7 πρώτες χώρες. Αυτές που προηγούνται, είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Πολωνία.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια περίοδο όπου το τοπικό γραφείο της έχει αναβαθμιστεί, ο κ. Τζένετ επισημαίνει ότι «έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα μελλοντικών δράσεων, πολλές εκ των οποίων αναμένουμε ότι θα υλοποιηθούν το 2018. Οι Συμβουλευτικές μας Υπηρεσίες εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν ακόμη περισσότερους Έλληνες υποψηφίους και πολίτες ώστε να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Και το Equifund, το νέο ταμείο κεφαλαίων υπό τη διαχείριση του EIF, θα αρχίσει από την επόμενη χρονιά δραστηριότητα. Ως όμιλος, η ΕΤΕπ και ΕIF υποστηρίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες μεγάλου εύρους επιχειρήσεων, από νεοφυείς (start-ups) και μικρομεσαίες, μέχρι μεγάλες, ηγέτιδες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στα αίτια της επιτυχίας, ο κ. Τζένετ διευκρινίζει ότι «αυτό το επίπεδο επιδόσεων δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεσμευόμαστε να στηριχθούμε σε αυτή τη συνεργασία, να εργασθούμε με την κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν τα πιο σημαντικά δημόσια έργα υποδομών και να βρούμε νέους τρόπους για τη βέλτιστη πιθανή χρήση των δημοσίων κονδυλίων, όπως αυτά από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Και για την επόμενη χρονιά μπορεί να αναμένει κανείς έναν αριθμό νέων πρωτοβουλιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρότερα έργα υποδομών».

Καταλήγοντας ο κ. Τζένετ υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι περήφανος για τη συνεισφορά της, τόσο στη διάρκεια της κρίσης και τώρα, καθώς η ελληνική οικονομία, επιτέλους, γυρίζει σελίδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v