Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημητρίου: Αύξηση 69% για τις ξένες επενδύσεις στο εννεάμηνο

Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας στη Βουλή. Στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπήρξε για δεύτερη χρονιά αύξηση του εθνικού σκέλους και σήμερα έχουν φτάσει στο 1 δισ. ευρώ, τόνισε. Η αναπτυξιακή τράπεζα.

Παπαδημητρίου: Αύξηση 69% για τις ξένες επενδύσεις στο εννεάμηνο

Ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,5%. Η πρόβλεψη αυτή είναι απολύτως εφικτή και στηρίζεται στους εξής άξονες, δήλωσε ο Δ. Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018.

Οπως τόνισε, πρώτα απ’ όλα προβλέπεται θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση, συγκεκριμένα κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ. Αυτή η πρόβλεψη ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας.

Κατά δεύτερον, η πρόβλεψη για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης βασίζεται στην επίσης συνεισφορά που θα υπάρξει από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και της αυξημένης ζήτησης. Τέλος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητ, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Η ελληνική οικονομία έχει τη δυναμική να πετύχει όλες αυτές τις προβλέψεις.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε μια σειρά από αριθμούς που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, μπαίνοντας στο 2018.

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο 2017 σημείωσε αύξηση κατά +1,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο δείκτης, δε, της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο άγγιξε τις 100,6 μονάδες, υπογράμμισε.

Για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία αυτού του αριθμού θα πρέπει να τονίσω ότι ο μέσος όρος αυτού του δείκτη στην περίοδο του 1985 έως και πέρυσι ήταν 100,7 μονάδες.

Δηλαδή, ήδη έχουμε σχεδόν αγγίξει τον μέσο όρο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης των τελευταίων 30 ετών.

Την ίδια θετική εικόνα μάς δίνει και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών, ή αλλιώς PMI, της ελληνικής μεταποίησης. Αυτός ο δείκτης αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 52,2 μονάδες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να εξηγήσω ότι σύμφωνα με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της ελληνικής μεταποίησης κατά το έτος 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εργοστασιακή δραστηριότητα από το 2008 και μετά.

Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ελλάδα είναι δεύτερη κατά σειρά επενδύσεων ανάλογα με το ΑΕΠ για τον Δεκέμβριο.

Το γεγονός αυτό δείχνει επίσης τη  δυναμική της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε 3 Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού ποσού 600 εκ. Ευρώ, ενώ πρόκειται να συνεδριάσει ξανά στις αρχές του νέου έτους. Το Υπουργείο μας ξεμπλόκαρε Επενδυτικά Σχέδια ύψους 668 Εκ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων κινδύνευαν να βγουν εκτός επενδυτικού νόμου, τόνισε.

Στον τομέα των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, που αποτελεί ίσως και τον κυριότερο δείκτη ανάπτυξης για μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και που οι επιχειρήσεις της έχουν ως βασικότερο πρόβλημα τη χρηματοδότηση, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 69%.

Πρόκειται για μια θεαματική αύξηση που δύσκολα κανείς συναντά σε προηγμένες χώρες.

Θέλω να επισημάνω ότι όλο αυτό το διάστημα κάναμε έναν αγώνα δρόμου έχοντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να δείξουμε με στοιχεία ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν φιλικό προορισμό για επενδύσεις.

Η αύξηση κατά 69% των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων σηματοδοτεί ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών έχει ανακτηθεί και ότι αυτοί προχωρούν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, κάτι που είμαι σίγουρος θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αν μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας.

Σε ότι αφορά στις εξαγωγές αρκεί να πούμε ότι σημειώθηκε αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017.

Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη ένδειξη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε φάση εξωστρέφειας, ξεκολλώντας από την στασιμότητα στην οποία τις είχε ρίξει η οικονομική κρίση. Ως ποσοστό, ξεπερνάει και τα αντίστοιχα ποσοστά των τελευταίων χρόνων της περιόδου της ευμάρειας, όπως συχνά αποκαλείται η περίοδος πριν την κρίση, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω στο θέμα χρέους των ΜΜΕ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τα οποία θα καλυφθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό το ερχόμενο έτος χρησιμοποιώντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό που νομοθετήσαμε μέσα στο 2017.

Οι θετικοί αριθμοί της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν μια φυσική συνέχεια που λέει ότι μετά από μια μεγάλη ύφεση έρχεται η ανάκαμψη.

Μπορεί πράγματι μετά από μια πτώση να έρχεται η άνοδος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτή η πτώση ή αν μια διαφαινόμενη άνοδος είναι πρόσκαιρη ή σταθερή.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ανάκαμψη έχει σταθεροποιηθεί και πλέον κάνουμε κινήσεις εντός και εκτός της χώρας με στόχο να επιταχυνθεί η ανάκαμψη και να μπούμε σε μια νέα παραγωγική φάση.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπήρξε για δεύτερη χρονιά αύξηση του εθνικού σκέλους και σήμερα έχουν φτάσει στο 1 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το μείωναν.

Επίσης έχουμε επικεντρωθεί στις Περιφέρειες και τους δήμους, με νέα επενδυτικά προγράμματα με στοχευόμενες απευθύνσεις ή αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένες ανάγκες.

Θέλω, δε, να επισημάνω ότι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία, τα συνολικά στοιχεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα τα έχουμε στις αρχές του χρόνου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η μεγάλη απορρόφηση γίνεται στο τέλος του κάθε έτους.

Επιπλέον στην εκτέλεση του ΠΔΕ σήμερα θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 470 εκατ. ευρώ από ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, που έχουν πληρωθεί στους παραχωρησιούχους και χάρη στο οποία ολοκληρώθηκαν όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας. Επίσης αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο και τις κατηγορίες που διατυπώνονται από πλευράς αντιπολίτευσης ότι παραμένει ανενεργός, θέλω να τονίσω πως υποβλήθηκαν περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, σημείωσε ο Υπουργός.

Η αναπτυξιακή τράπεζα

Το ερχόμενο έτος θα προχωρήσουμε σε μια σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν, για παράδειγμα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό εργαλείο. Το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Από τις πρώτες ημέρες αυτής της κυβέρνησης ξεκίνησαν οι προσπάθειες να πειστούν οι θεσμοί για την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τελικά η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας συμπεριελήφθη στην ανακοίνωση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα προχωρήσουμε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα ιδρύει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v