Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Χαρίτσης: Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020

Τι δείχνει ο πίνακας της Κομισιόν που κατέθεσε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Η αναφορά για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η στόχευση για δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ το 2019.

Α. Χαρίτσης: Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 σε όλη την Ευρώπη». Αυτή την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Επικαλούμενος τα σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι η απορρόφηση είναι στο 25%, όταν στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του ΕΣΠΑ 2007-13 βρισκόταν στο 17%.

Καλώντας την αντιπολίτευση «να τελειώσει επιτέλους την παραπληροφόρηση», ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι χάρη στη δουλειά που έγινε για την απορρόφηση «μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες που παρέμεναν παγωμένοι για δεκαπέντε και πλέον χρόνια, να χρηματοδοτήσουμε πλήθος από έργα σε όλη τη χώρα και να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στον κοινωνικό πυλώνα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, καθώς «υλοποιείται τώρα η μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία («με τη δημιουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας») και στην παιδεία («μπόρεσαν να προσληφθούν έγκαιρα όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές ώστε να ανοίξουν στην ώρα τους τα σχολεία και περισσότερα από 108 χιλιάδες παιδιά βρήκαν μία θέση στους παιδικούς σταθμούς»).

Εθνικό ΠΔΕ

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίτσης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο είπε πως λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προγράμματα και χρηματοδοτεί σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα.

«Από τα 700 εκατ. ευρώ που το παραλάβαμε το 2015, θα ξεπεράσει για το 2017 το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ», είπε, αναφέροντας ενδεικτικά έργα όπως: η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο και την Κέρκυρα, ο βιολογικός καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδας στα Γιάννενα, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην Κέρκυρα, το ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα στον Έβρο, η ανακατασκευή των παιδικών και βρφεφονηπιακών σταθμών της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v