Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυση Βαρουφάκη κατά ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

O Γιάνης Βαρουφάκης και Γερμανός ευρωβουλευτής, Φάμπιο Ντεμάζι, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση για πάγωμα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μήνυση Βαρουφάκη κατά ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

O πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ένας Γερμανός ευρωβουλευτής μηνύουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο για την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει την χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες το 2015.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Βαρουφάκης και Γερμανός ευρωβουλευτής, Φάμπιο Ντεμάζι, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση. 

«Περιορίζοντας την ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα για να αναγκάσει τις περικοπές στις συντάξεις, στις αυξήσεις φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παραβίασε την εντολή της» σημείωσε ο κ. Ντεμάζι.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος τους από την ΕΚΤ, οι κύριοι Βαρουφάκης και Ντεμάζι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο έγγραφο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε πως η νομική εκτίμηση προηγήθηκε της απόφασης για πάγωμα της χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει για να προστατέψει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές της διαβουλεύσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχει ένα ύψιστο δημόσιο συμφέρον στο να γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε διαφορετικούς μεταξύ τους στόχους και πως οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των καταγγελλόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v