Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Το ελληνικό όνειρο των εύπορων Αράβων

Σημαντική αύξηση της ζήτησης για ταξίδια στην Ελλάδα από την αγορά της Μέσης Ανατολής. Στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος στοχεύουν τα Greek Tourism Workshops που οργανώνονται σε πέντε χώρες της περιοχής.

Τουρισμός: Το ελληνικό όνειρο των εύπορων Αράβων

Οι υψηλού εισοδηματικού προφίλ Άραβες επισκέπτες είναι αυτοί που τροφοδοτούν τη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις χώρες της Μέσης Ανατολής στη χώρα μας.

Η ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες αγορές του ελληνικού τουρισμού και ήδη αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της πελατείας των ξενοδοχείων πέντε αστέρων στην Αθήνα και δημοφιλείς κοσμοπολίτικους προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Κορυφαία στελέχη ξενοδοχείων πολυτελείας της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας Συντάγματος δεν κρύβουν πως η «άνοιξη» που διανύουν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, εκτός των Αμερικανών, στους Άραβες πελάτες. Το επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα οι κινήσεις των αεροπορικών εταιρειών του Κόλπου, οι οποίες αυξάνουν συνεχώς τις διαθέσιμες θέσεις τους στα δρομολόγια της Ελλάδας, ενώ κατακόρυφη άνοδο κατέγραψαν φέτος οι πτήσεις τσάρτερ από χώρες τις περιοχής.

Στην περαιτέρω ενίσχυση του ενδιαφέροντος ταξιδιωτών υψηλού εισοδήματος από την περιοχή στοχεύουν τα Greek Tourism Workshops που οργανώνει για τέταρτη χρονιά σε πέντε χώρες της περιοχής η εταιρεία Congress & Business Planners, με την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Πρόκειται να στοχευμένες εκδηλώσεις προβολής της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κουβέιτ,  στη Σαουδική Αραβία, στον Λίβανο και στην Ινδία.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γίνονται παρουσιάσεις ελληνικών προορισμών σε επιλεγμένες τουριστικές επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης των συγκεκριμένων χωρών. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται απευθείας επαγγελματικές επαφές (business to business) μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και τουρ οπερέιτορ και ταξιδιωτικών πρακτόρων των πέντε χωρών.

Το 2018 τα Greek Tourism Workshops έχουν προγραμματιστεί να διοργανωθούν κατά ημερολογιακή σειρά σε Ινδία (Δελχί, 22/1), Κουβέιτ (21/2), Σαουδική Αραβία (Ριάντ, 21/3), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι, 21/4) και Λίβανο (Βηρυτό, 2/5).

Ενδεικτική της ανοδικής πορείας της τουριστικής κίνησης από τη Μέση Ανατολή προς την Ελλάδα αποτελεί ο Λίβανος. Το 2016, οι επισκέπτες από τη συγκεκριμένη αγορά στη χώρα μας κατέγραψαν άνοδο 30% σε σύγκριση με το 2015, ενώ η ανοδική δυναμική διατηρήθηκε και το 2017. Όχι μόνο για τη θερινή αλλά και τη χειμερινή περίοδο.

Η ραγδαία άνοδος της αγοράς του Λιβάνου αποτυπώνεται και στην ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας-Λιβάνου. Από το καλοκαίρι του 2018, η Aegean ενισχύει την παρουσία της στις γραμμές Ελλάδας-Λιβάνου και, εκτός της Αθήνας, θα πετά πλέον από Βηρυτό προς Μύκονο και Ηράκλειο. Ταυτόχρονα στην ίδια αγορά δραστηριοποιείται και η αεροπορική εταιρεία Middle East.

Οι Λιβανέζοι αποδεικνύονται λάτρεις των ελληνικών παραλιών. Το αποδεικνύουν οι 16 πτήσεις τσάρτερ που πραγματοποιούνταν κάθε βδομάδα το φετινό καλοκαίρι από τη Βηρυτό προς προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη.

Διπλασιασμός των θεωρήσεων βίζας για ταξίδια προς την Ελλάδα καταγράφεται την ίδια στιγμή στις προξενικές αρχές της χώρας μας στη Σαουδική Αραβία. Η αυξημένη ζήτηση αντανακλάται ήδη στην κινητικότητα που παρατηρείται στην ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ήδη, η αεροπορική εταιρεία Saudia βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επαφών με τη διοίκηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, προκειμένου να συνδέσει το Ριάντ με την ελληνική πρωτεύουσα.

Τις δύο χώρες συνδέει με απευθείας πτήσεις η Aegean ενώ από τον Νοέμβριο ξεκίνησε δρομολόγια και η νέα ελληνική αεροπορική εταιρεία (με τη στήριξη αραβικών κεφαλαίων) Air Mediterranean.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v