Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Κέρδη 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία!

Οι υψηλές κερδοφορίες που σημείωσαν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες κατά την τελευταία πενταετία ενίσχυσαν δραστικά τους δείκτες φερεγγυότητας. Γιατί κανείς δεν πανηγυρίζει.

Ασφαλιστικές: Κέρδη 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία!

Καθαρή κερδοφορία της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ σημείωσαν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες κατά την πενταετία 2013-2017, επουλώνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο βαθμό τις όποιες πληγές του PSI (κούρεμα ελληνικών κρατικών ομολόγων) και καταφέρνοντας να προετοιμαστούν απέναντι στις αυστηρές απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου Solvency II.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, μετά τις μεγάλες περιπέτειες του PSI (οι πλείστες εξ αυτών υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να εξακολουθήσουν να τηρούν τους απαιτούμενους ελάχιστους δείκτες φερεγγυότητας) το 2013 σημείωσαν καθαρά κέρδη γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, το 2014 περί τα 280 εκατ., το 2015 κοντά στα 350 εκατ. και το 2016 225 εκατ. ευρώ (μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στο 7%).

Αν τώρα συνεκτιμηθεί ότι και το 2017 θα είναι μια ακόμη σαφώς αποδοτική χρονιά για τον κλάδο (βλέπε κερδοφορίες πρώτου εξαμήνου και ανοδική πορεία ελληνικών ομολόγων ιδίως κατά το δεύτερο μισό του έτους), τότε οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιτύχει αθροιστική καθαρή κερδοφορία κατά την πενταετία 2013-2017 γύρω ή και πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ!

Αν και κάποιες εταιρείες (π.χ. Ευρωπαϊκή Πίστη, Interamerican) προχώρησαν και σε διανομές μερισμάτων κατά τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο τμήμα των καθαρών κερδών επανεπενδύθηκε, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί δραστικά το ύψος των ιδίων κεφαλαίων στον κλάδο.

Έτσι, ενώ τα ίδια κεφάλαια του κλάδου από τα δύο δισ. του 2007 υποχώρησαν στο ένα δισ. ευρώ το 2011, στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ και στη λήξη του 2017 θα κυμανθούν πιθανότατα γύρω από τα 3,5 δισ. ευρώ!

Αξιοσημείωτο είναι πως η υψηλή κερδοφορία των τελευταίων ετών δεν οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής, η οποία από τα 5,3 δισ. ευρώ του 2009 μειώθηκε δραστικά στη συνέχεια και κατά την περίοδο 2013-2017 κυμαίνεται γύρω από τα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Αντίθετα, παράγοντες που φαίνεται να συνέβαλαν στην κερδοφορία των εταιρειών ήταν:

α) Τα κέρδη από επενδύσεις και ιδιαίτερα από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ήταν αποδοτικά και για τις τοποθετήσεις στο εξωτερικό.

β) Η διατήρηση της οδικής κυκλοφορίας (και ανάλογα των τροχαίων ατυχημάτων) σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μη φανούν οι επιπτώσεις από τη δραστική υποχώρηση στα τιμολόγια αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

γ) Μια συνολική πολιτική περικοπών δαπανών, στην οποία συνέβαλαν η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και η προσπάθεια περιορισμού των φαινομένων απάτης.

δ) Αλλαγές που δρομολόγησαν οι εταιρείες σε προϊόντα και δίκτυα διάθεσης.

Παράγοντες βέβαια του κλάδου… δεν πετούν στα σύννεφα, ούτε σπεύδουν να πανηγυρίσουν: «Γνωρίζουμε ότι μέρος των κερδών αυτών και τουλάχιστον όσα προέρχονται από επενδύσεις δεν είναι πάντοτε επαναλαμβανόμενα. Ξέρουμε επίσης ότι σε βάθος χρόνου η κυκλοφοριακή κίνηση θα ανακάμψει. Και φυσικά αντιλαμβανόμαστε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες όλου του κόσμου καλούνται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των τόσο χαμηλών διεθνών επιτοκίων. Ωστόσο, τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών είναι σήμερα υπερτριπλάσια αυτών του 2011 και αυτό έχει συμβάλει στη διαφαινόμενη ομαλή μετάβαση του κλάδου στις αυστηρές απαιτήσεις του Solvency II.

Επιπλέον, η προσαρμογή των εταιρειών στις νέες θεσμικές απαιτήσεις αποτελεί μια συνεχή διαδικασία, ενώ όποια ασφαλιστική εταιρεία θελήσει να αυξήσει την παραγωγή της, εκμεταλλευόμενη πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να δημιουργεί και πρόσθετα εποπτικά κεφάλαια, οπότε η επίτευξη ισχυρών κερδοφοριών είναι απαραίτητη», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v