Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι φοροδιαφυγής καταγγέλλουν οινοποιοί

Στο 50% της παραγωγής η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από τον κλάδο, εκτιμά ο πρόεδρος των οινοποιών Πελοποννήσου. Υψηλή κερδοφορία λόγω επικέντρωσης σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας εμφανίζει η Κτήμα Τσέλεπος.

Πάρτι φοροδιαφυγής καταγγέλλουν οινοποιοί

Με την εκτίμηση πως «οι σωστές επιχειρήσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα», ο οινοποιός και επιχειρηματίας Γιάννης Τσέλεπος έδωσε τον τόνο όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον εγχώριο κλάδο του κρασιού.

Με τον θεσμικό του ρόλο, ως πρόεδρος των Οινοποιών Πελοποννήσου αλλά και μέλος του δ.σ. του ΕΔΟΑΟ, ο κ. Τσέλεπος εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή εκ μέρους των οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας αγγίζει το 50% της συνολικής παραγωγής.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 400 οινοποιεία, «το 90% των οποίων παράγουν το 10% της συνολικής παραγωγής», κατά τον κ. Τσέλεπο. Αυτή η «ψαλίδα» αποδίδεται εν μέρει στην αναποτελεσματικότητα ορισμένων μονάδων, αλλά και στο γεγονός του ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής οίνου παραμένει «μαύρο».

Ο ίδιος, αν και επέκρινε την επιλογή επιβολής ΕΦΚ στο κρασί, εν τούτοις υποστήριξε ότι διαφωνεί με τη λογική των «αντιμέτρων» σε μια ενδεχομένως άδικη και αναποτελεσματική φορολογική πολιτική. Επισήμανε δε ότι επισήμως ο κλάδος, μέσω του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), έχει υποστηρίξει την τήρηση φορολογικών αποθηκών και την κατάθεση δηλώσεων παραγωγής από τους οινοποιούς. Ανάφερε δε ότι το φαινόμενο φοροαποφυγής δεν αφορά μόνον τους μικρούς αλλά «και τους μεγάλους του κλάδου, κάποιοι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται με τη μορφή της Α.Ε.».

Πέρα από την επαγγελματική συνείδηση, ωστόσο, ο κ. Τσέλεπος ανάφερε πως επίσης η Πολιτεία στερείται βούλησης όσον αφορά την πάταξη των παράνομων επιχειρήσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πάγιο αίτημα χάραξης στρατηγικής για την ανάπτυξη του οινοποιητικού κλάδου, η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται. Δημιουργεί δε και ανορθολογικά εμπόδια, μη επιτρέποντας σε οινοπαραγωγούς να επενδύσουν σε νέους αμπελώνες (θέτοντας όρια ποσοστώσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ).

Πέρα από τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα ωστόσο, ο κ. Τσέλεπος αναγνώρισε πως οι προσπάθειες των σύγχρονων οινοποιών έχουν αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του ελληνικού κρασιού. Σημείωσε δε ότι κατά την πολυετή κρίση παρατηρήθηκε υποχώρηση των μεγάλων μονάδων και ανάπτυξη μικρομεσαίων εταιριών.

Κερδοφορία και διαρκείς επενδύσεις

Κατά τον κ. Τσέλεπο, η απόδοση των επενδύσεων σε μια ποιοτική οινοπαραγωγική προσπάθεια είναι μακροχρόνια. Ειδικότερα, για το Κτήμα Τσέλεπος, «χρειάστηκαν 15 χρόνια έως ότου καταγραφεί κερδοφορία». Σήμερα ωστόσο η εταιρία, η οποία ελέγχει συνολικά τρία κτήματα στη Μαντίνεια, τη Νεμέα και τη Σαντορίνη αναπτύσσεται τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδών ενώ ταυτόχρονα στρέφεται συστηματικά στο εξωτερικό, εξάγοντας σήμερα το 50% από τις 650.000 φιάλες κρασιού που αποτελεί το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της.

Ειδικότερα, η Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο 1/7/2016 μέχρι 30/6/2017, εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξης των 2,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7% έναντι της χρήσης 2015-2016. Επίσης εμφάνισε κέρδη EBITDA στα 914.401,95 ευρώ έναντι 609.346,71 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση κατά 50,06%. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν 608.361,90 και πραγματοποίησε καθαρά κέρδη χρήσης 438.830 ευρώ.

Η επίδοση αυτή κατά τον κ. Τσέλεπο ήρθε αφενός από περικοπές κόστους αλλά κυρίως από την επιλογή παραγωγής και προώθησης κρασιών με υψηλή προστιθέμενη αξία. «Δίνουμε έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στη συνεχή βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών και στη δημιουργία νέων αμπελώνων για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών».

Αθροιστικά, τα τρία Κτήματα διαθέτουν αμπελώνες 650 στρεμμάτων, που επιτρέπουν στην εταιρία να ελέγχει το 80% της πρώτης ύλης της. Για την επόμενη τριετία, η εταιρία έχει σχεδιάσει επενδυτικό πλάνο 2,5 εκατ. ευρώ ενώ προβλέπει ότι οι ενέργειές της θα οδηγήσουν σε αύξηση των πωλήσεών της στα 5 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία, με την κερδοφορία της να κυμαίνεται στο 20% του τζίρου.

Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει δαπάνη 1,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία οινοτουριστικής μονάδας και νέου οινοποιείου στη Νεμέα, του οποίου η παραγωγή μάλιστα θα κατευθύνεται απευθείας στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει συνεργασία με την εταιρία Amphora που εδράζεται στην Κίνα και ελέγχεται από τον επιχειρηματία Παύλο Κοντομίχαλο, για την προώθηση των κρασιών της στην Ασία.

Επίσης προγραμματίζονται επενδύσεις για την κατασκευή εξ ολοκλήρου νέου οινοποιείου, στην Κάναβα της Σαντορίνης, για την επέκταση του οινοποιείου στο Κτήμα της Τεγέας, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αλλά και για την αγορά νέων αμπελώνων, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι τα κρασιά της Τσέλεπος Οινοποιητική εξάγονται σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Ρωσία και άλλες.

Για το προσεχές διάστημα, η εταιρία σχεδιάζει τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της με premium κρασιά πολύ υψηλού επιπέδου, από τις ΠΟΠ ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο και Ασύρτικο και από επιλεγμένα αμπελοτόπια, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v