Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινέζοι και Ρώσοι «κυνηγούν» ελληνικά ακίνητα

Βασικό κίνητρο η «χρυσή βίζα» που ανοίγει το ευρωπαϊκό μονοπάτι και η αγορά που παραμένει φθηνή. Η Ελλάδα είναι πιο ακριβή μόνο από Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Εσθονία. Ενδιαφέρον και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Κινέζοι και Ρώσοι «κυνηγούν» ελληνικά ακίνητα

Ο George Kachmazov, Ρώσος μεσίτης, αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της πλατφόρμας ακινήτων Tranio.com με έδρα τη Μόσχα, έχει αγοράσει ένα κτίριο στην Αθήνα και είναι στη διαδικασία να διεκδικήσει άλλα πέντε, έτσι ώστε να τα πουλήσει σε διεθνείς επενδυτές. Για τον Kachmazov είναι ξεκάθαρο γιατί ανεβαίνει η αγορά: αγοράζοντας ένα ακίνητο στην Ελλάδα, δίνει στον επενδυτή βίζα για τη χώρα και μαζί με αυτή, είσοδο στην Ευρώπη.

«Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχουν ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008», σημειώνει ο κ. Kachmazov. Οι τιμές σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ουγγαρία προσανατολίζονται σε επίπεδα προ κρίσης, εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας στην Ευρώπη, αναφέρει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Kachmazov είναι ένας από τους μεσίτες που συνεργάζονται με επενδυτές ακινήτων από Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και άλλα μέρη, οι οποίοι στοιχηματίζουν σε μια αγορά που μπορεί να αναβιώσει, μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα έχουν πέσει 45% στο διάστημα 2008-Ιούνιος 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα κέρδη

«Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι είναι καλή περίοδος για να εκμεταλλευτεί κανείς τις χαμηλές τιμές και να ωφεληθεί από μελλοντικά κέρδη, λόγω ανάκαμψης της αγοράς», λέει η Carrie Law, CEO του Juwai.com, κινεζικής ιστοσελίδας διεθνών ακινήτων.

Ο μέσος όρος ανά τετραγωνικό στην Ελλάδα είναι 2.846 ευρώ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τη Γερμανία. Πρόκειται για περίπου 1.000 ευρώ φθηνότερα από την Πορτογαλία, που έχει παρόμοιο πρόγραμμα βίζας για όσους αγοράζουν ακίνητη περιουσία, μιάμιση φορά χαμηλότερα από την Ισπανία και τη Γερμανία και σχεδόν τρεις φορές κάτω από την Ιταλία και την Αυστρία. Η Ελλάδα είναι πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.

Βίζα για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα από Κινέζους αγοραστές ανέβηκε περίπου 159% το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τονίζει η Law. Για τους Κινέζους επενδυτές, η απόκτηση βίζας είναι βασικός λόγος για να επενδύσουν στη χώρα, προσθέτει.

«Σε βάζει στο μονοπάτι για ευρωπαϊκή υπηκοότητα, ενώ η Αθήνα είναι τρεις με τέσσερις ώρες πιο κοντά στην Κίνα από ό,τι η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, δύο επίσης δημοφιλείς πόλεις, όσον αφορά το θέμα της βίζας», σημειώνει.

Ο αριθμός της «χρυσής βίζας» που έδωσε η Ελλάδα το διάστημα 2013-Οκτώβριος 2017 έφτασε τις 2.053, με τους Κινέζους να είναι το 43%, σύμφωνα με το Enterprise Greece. Οι Ρώσοι είναι δεύτεροι, με 18,6% και οι επενδυτές από την Τουρκία, τρίτοι με 8,4%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα μάζεψε περισσότερα από 513 εκατ. ευρώ από ξένες επενδύσεις, μέσω του προγράμματος βίζα.

Οι ηλεκτρονικoί πλειστηριασμοί

«Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για να πάρουμε ακίνητα κατευθείαν από τις τράπεζες», λέει ο κ. Kachmazov. Το ίδιο ενδιαφέρον εκφράζει και η Law. «Έχουμε αγοραστές που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πιστεύουν ότι θα δώσει ευκαιρίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v