Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαφάρι για νέα κρατικά ακίνητα ώστε να περάσουν στο υπερταμείο

Σύμβουλο που θα ψάξει στα αρχεία υπουργείων και άλλων δημοσίων οργανισμών για ακίνητα - φιλέτα αναζητεί το υπερταμείο. Μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να έχουν μεταφερθεί πρόσθετα κρατικά ακίνητα στην ΕΤΑΔ. Τα κριτήρια.

Σαφάρι για νέα κρατικά ακίνητα ώστε να περάσουν στο υπερταμείο

Την αναζήτηση ακινήτων – φιλέτων του δημοσίου, που δεν έχουν περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ξεκινά η διοίκηση του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές. Προ ημερών προκήρυξε διαγωνισμό προκειμένου να επιλέξει τον εξειδικευμένο σύμβουλο ο οποίος εντός διμήνου θα ψάξει στα αρχεία με τα περιουσιακά στοιχεία υπουργείων, οργανισμών και άλλων κρατικών φορέων για ελκυστικά ακίνητα. Στη συνέχεια τα συγκεκριμένα ακίνητα θα μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ προκειμένου να αξιοποιηθούν.

Οι προσφορές των ενδιαφερομένων να αναλάβουν το ρόλο του συμβούλου πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως της 5 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο οι κρατικοί φορείς θα καταθέσουν καταλόγους ακινήτων στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την καταγραφή και μεταφορά των ακινήτων στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Το πρώτο κύμα νέων ακινήτων πρέπει να μεταφερθεί στο υπερταμείο μέχρι τον Μάρτιο.

Από την προκήρυξη του διαγωνισμού για το σύμβουλο που θα ψάχνει τα ακίνητα προκύπτει πως «οι βασικότερες πηγές προέλευσης του χαρτοφυλακίου είναι: -Ακίνητα καταχωρημένα με ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο στο Κτηματολόγιο -Ακίνητα που περιλαμβάνονται σε βάσεις δεδομένων διαφορετικών Υπουργείων -Ακίνητα που περιλαμβάνονται σε παλαιότερη μελέτη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου -Ακίνητα καταχωρημένα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Κτηματολόγιο». Η ΕΕΣΥΠ ΑΕ ελέγχει ήδη την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία έχει στην κατοχή της περί τα 75.000 κρατικά ακίνητα.

Με βάση την προκήρυξη, «ο Σύμβουλος θα προβεί σε επισκόπηση των στοιχείων των ακινήτων που θα τεθούν στη διάθεση του από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας («ΓΓΔΠ»), προκειμένου να επιλεγούν τα ακίνητα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ για αξιοποίηση τους. Στην διάθεση του Συμβούλου θα τεθούν από την ΓΓΔΠ τα αρχεία με τα χαρτοφυλάκια ακινήτων διαφορετικών φορέων του Δημοσίου (π.χ. όπως εμφανίζονται σε βάσεις δεδομένων με ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή αγνώστου ιδιοκτήτη ή άλλη ενδεδειγμένη εξειδίκευση, αρχεία εγγραφών σε κτηματολογικά γραφεία κλπ). Τα αρχεία θα διατεθούν σε μορφή φύλλων εργασίας (spreadsheets).

Η αναζήτηση και ο εντοπισμός των ακινήτων θα βασιστεί σε συγκεκριμένα κριτήρια εμπορικότητας και ωριμότητας που τα καθιστούν κατάλληλα προς αξιοποίηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v