Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δανειοδοτήσεις δυο ταχυτήτων σε επιχειρήσεις-νοικοκυριά

Μείωση του κόστους χρήματος προς τις εταιρείες «βλέπει» η ΤτΕ. Ο ρόλος των συγχρηματοδοτούμενων με κοινοτικούς πόρους προγραμμάτων. «Κλειστή» η στρόφιγγα για τα νοικοκυριά λόγω του ρίσκου που έχουν ενέχυρα και ακίνητα.

Δανειοδοτήσεις δυο ταχυτήτων σε επιχειρήσεις-νοικοκυριά

Με δύο διαφορετικές ταχύτητες αναμένεται να κινηθούν τόσο το κόστος δανεισμού (σ.σ. επιτόκια) όσο και οι δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών εντός της επόμενης 2ετίας.

Για τις επιχειρήσεις και δη τις μικρές και τις μεσαίες εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων όσον αφορά τις νέες χορηγήσεις, κυρίως όσες προκύπτουν από την συγχρηματοδότηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Αντίθετη, είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στα δάνεια προς τα νοικοκυριά όπου το κόστος αυξάνεται σε τριμηνιαία βάση εξαιτίας του υψηλού ρίσκου στις προοπτικές αποπληρωμής.

Βελτίωση για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αναμένεται να συρρικνωθεί, το 2018, μέσω της μείωσης του spread δίνοντας ανάσα ρευστότητας στις υγιείς επιχειρήσεις. Η μείωση του spread θα προέλθει από:

* Την αναμενόμενη επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης

* Από την ενεργή αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών, η οποία θα μετριάσει την απώλεια εσόδων.

* Ιδιαίτερα ενισχυτικό ρόλο στην δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χαμηλότερο επιτόκιο, αναμένεται να έχει η χρήση κοινοτικών πόρων για τη νέα προγραμματική περίοδο, το ύψος των οποίων έχει ήδη προσδιοριστεί σε ικανοποιητικά επίπεδα για την περίοδο τουλάχιστον μέχρι το 2020.

* Επίσης, στη βελτίωση της πιστοδοτικής ικανότητας των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλει η ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω της αύξησης της πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων και της σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων όσο θα βελτιώνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον.

* Η ίδια η κατάσταση των επιχειρήσεων καθώς υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιριών και την εξέλιξη του εθνικολογιστικού καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος των επιχειρήσεων.

Αποθάρρυνση των νοικοκυριών

Αρνητική είναι η εικόνα όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις των νοικοκυριών και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος δεν προβλέπεται να δοθούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια τους επόμενους μήνες. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το ρίσκο, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια είναι ιδιαίτερα υψηλό εξ ου και παρατηρείται συνεχής άνοδος του κόστους χρήματος (σ.σ. των επιτοκίων) από τα μέσα του 2015 έως και σήμερα.

Η βασική αιτία που κρατά καθηλωμένες τις χορηγήσεις είτε πρόκειται για στεγαστικά είτε πρόκειται για καταναλωτικά είναι η… κατρακύλα στην αξία των ενεχύρων. Οι εκτιμήσεις για την αγορά κατοικίας καταδεικνύουν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχιζόμενη πτώση των τιμών και συνεπώς της αξίας των εξασφαλίσεων για τη χορήγηση δανείων με προσημείωση ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v