Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος με τέσσερις... «κόφτες»

Τέσσερις προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ. Τα νέα όρια σε εισοδήματα, κατανάλωση, κινητή-ακίνητη περιουσία και καταθέσεις. Μέχρι 70% οι εκπτώσεις.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος με τέσσερις... «κόφτες»

«Κόφτες» στη χορήγηση του φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καθιερώνει η κυβέρνηση επιδιώκοντας το ξεσκαρτάρισμα των 700.000 δικαιούχων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά και κατεβάζοντας το συνολικό κόστος που επωμίζονται οι υπόλοιποι καταναλωτές.

Αν και η απόφαση με τα ακριβή κριτήρια και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, εντούτοις όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπαγωγή στις δύο νέες κατηγορίες του ΚΟΤ θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Εισοδηματικά που είναι στα όρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή σε εκείνα για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

2. Περιουσιακά όπως το ύψος της ακίνητης και κινητής (οχήματα) περιουσίας, τραπεζικών καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων κ.λπ.

3. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία όχι μόνου του δικαιούχου αλλά και των υπολοίπων μελών ενός νοικοκυριού.

4. Τα όρια της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τέσσερα αυτά κριτήρια λειτουργούν πλέον ως «κόφτες» για τις οικογένειες που θέλουν να ενταχθούν στο ΚΟΤ το οποίο πια θα παρέχει:

* Έκπτωση έως και 70% ή 75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) στο ανταγωνιστικό τιμολόγιο σε όσους πληρούν τα όρια λήψης του ΚΕΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία επίσης απαλλάσσεται από την πληρωμή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

* Έκπτωση περίπου 35% ή 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) στο σύνολο του τιμολογίου για όσους δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα.

Και για τις δύο πλέον κατηγορίες των δικαιούχων καθιερώνονται συγκεκριμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Έτσι ένα άτομο θα πρέπει να καίει... μέχρι 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Το όριο αυτό ανεβαίνει κατά 100 κιλοβατώρες ανά επιπλέον μέλος στην οικογένεια και φτάνει στις 1.800 κιλοβατώρες για πέντε άτομα. Για ένα νοικοκυριό με έξι μέλη το όριο πάει στις 2.000 κιλοβατώρες.

Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει τα νέα όρια κατανάλωσης:


Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

Τα κριτήρια για τους καταναλωτές με ΚΕΑ

Η κατηγορία των καταναλωτών με Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

1. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

2. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

3. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα ποσά στον παρακάτω πίνακα:


Τα κριτήρια όσων παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα

Η κατηγορία των καταναλωτών που εισέπραξαν το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

2. Το συνολικό ύψος εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος.

Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει το ύψος του εισοδήματος ανά νοικοκυριό:

Οι αιτήσεις

Η υποβολή αιτήσεων στο νέο σύστημα το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου 2018. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν νέα αίτηση και να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ με βάσει τα νέα στοιχεία.

Τι ισχύει τώρα

Με το σύστημα που ισχύει υπάρχουν δύο κατηγορίες ΚΟΤ. Στην πρώτη εντάσσονται άτομα με χαμηλά εισοδήματα και τρίτεκνοι, λαμβάνοντας έκπτωση στο σύνολο του τιμολογίου περί το 22%. Στην δεύτερη εντάσσονται άνεργοι, ΑΜΕΑ και άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, με έκπτωση έως 39%.

Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής ήταν το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v