Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανο-ρουμανική συμμαχία για το διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ

Η ισπανική Reganosa, που διεκδικεί το 66% του Διαχειριστή, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρουμανική Transgaz για τη σύσταση κοινοπραξίας, ώστε να καταθέσουν από κοινού δεσμευτική προσφορά.

Ισπανο-ρουμανική συμμαχία για το διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ

Έντονη κινητικότητα στους κόλπους των διεκδικητών του 66% του ΔΕΣΦΑ παρατηρείται ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στις 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, το επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται στην ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A (Reganosa). Είναι η μικρότερη εκ των δύο μνηστήρων του Διαχειριστή. Εδρεύει στην αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας, είναι διαχειριστής φυσικού αερίου που εφοδιάζει ολόκληρη τη βορειοδυτική ισπανική περιοχή λειτουργώντας 130 χλμ. εθνικού δικτύου, ενώ διαθέτει και τερματικό σταθμό LNG στο Mugardos.

Η Reganosa φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρουμανική εταιρία-διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου Transgaz για τη σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος, ώστε να καταθέσουν από κοινού δεσμευτική προσφορά. Η τελευταία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού, έχοντας κατέβει μαζί με τη γαλλική GRTgaz. Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ είχε απορρίψει τη συγκεκριμένη κοινοπραξία λόγω των όρων του διαγωνισμού που έθεταν σε εκείνη τη φάση συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς την πιστοποίηση του Διαχειριστή.

Η Transgaz είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ρουμανίας και λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 13.000 χιλιομέτρων. Το δίκτυό της συνδέεται με αυτό της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας και είχε κάνει επαφές, πριν την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού με το 66% του ΔΕΣΦΑ, και με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι εξελίξεις ανάμεσα στις διαβουλεύσεις της Reganosa και της Transgaz αναμένεται να φανούν στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, λένε οι ίδιες πηγές.

Η κίνηση της Reganosa δείχνει την πρόθεσή της να χτυπήσει... τον διαγωνισμό και να επιδιώξει τον ανταγωνισμό σε σχέση με το άλλο μεγάλο κοινοπρακτικό σχήμα που διεκδικεί το 66% του ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή κοινοπραξία των εταιριών Snam S.p.A. (επικεφαλής από την Ιταλία), Enagas International S.L.U. (Ισπανία), FLUXYS S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα Eλληνικά Πετρέλαια έχουν διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως ο πήχης των προσφορών που θα πρέπει να υποβάλουν οι επενδυτές ξεκινάει από τα 400 εκατ. ευρώ και πάνω. Αφετηρία θεωρούν δηλαδή το τίμημα που είχαν δώσει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v