Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καύσιμα: «Τσιμπάνε» και στην Ελλάδα βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης

Στο 1,541 ευρώ το λίτρο η μέση τιμής της αμόλυβδης. Φρενάρουν οι μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς με το «καπέλο» του 0,243 ευρώ και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο.

Καύσιμα: «Τσιμπάνε» και στην Ελλάδα βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης

«Τσιμπάνε» οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα, λόγω συνδυασμού διεθνών γεγονότων στις διεθνείς αγορές των πετρελαιοειδών, αν και η συγκράτηση των μεγάλων αυξήσεων αποδίδεται στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το ράλι των διεθνών τιμών του αργού οφείλεται σε σειρά γεγονότων όπως στην κακοκαιρία των ΗΠΑ, στις αναταραχές του Ιράν, αλλά και στη διακοπή λειτουργίας του πετρελαιαγωγού της Βόρειας Θάλασσας Forties.

Η αμόλυβδη στις περιοχές της χώρας σχεδόν κάθε μέρα ανεβαίνει κι από λίγο. Έτσι στις 5 Δεκεμβρίου ήταν στο 1,535 ευρώ το λίτρο και στις 8 Ιανουαρίου του 2018 στο 1,541 ευρώ. Πάντως στην εγχώρια αγορά ισχύουν οι συνήθεις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, στις 8 Ιανουαρίου, αν και η μέση πανελλαδική τιμή ήταν στο 1,541 ευρώ το λίτρο, εντούτοις στις Κυκλάδες η αμόλυβδη είχε διαμορφωθεί στο 1,784 ευρώ το λίτρο.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «καπέλα» της εγχώριας αγοράς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φτάνει στο 0,243 ευρώ το λίτρο. Παρομοίως και στη Σάμο η αμόλυβδη είναι στο 1,705 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα στο 1,665 ευρώ το λίτρο, στην Ευρυτανία 1,636 ευρώ κ.ο.κ.

Στρεβλώσεις που έχουν να κάνουν με τον μεγάλο αριθμό πρατηρίων σε μικρές τοπικές αγορές, την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων καυσίμων, το υψηλό κόστος μεταφορικών και φυσικά την υψηλή φορολογία.

Αντίθετα με την πορεία της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία τσιμπολογάει... μεγάλη αύξηση καταγράφεται στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο σε μέσα επίπεδα.

Συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου ήταν στο 1,003 από 0,984 ευρώ στις 5 Δεκεμβρίου. Στο 70% των πρατηρίων της χώρας είναι πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο και φτάνει μέχρι το 1,13 ευρώ στις Κυκλάδες.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί σε ένα μήνα κατά 0,019 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, οι εκτιμήσεις των ειδικών για το 2018 αναφέρουν πως οι τιμές των υγρών καυσίμων θα κινηθούν ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v