Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι οφέλη «βλέπουν» οι επιχειρηματίες από μια συμφωνία με τα Σκόπια

Επιχειρηματικοί κύκλοι διερευνούν πιθανά οικονομικά οφέλη από την ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια. Σε παραγγελίες και επενδύσεις από το εξωτερικό ποντάρουν οι αισιόδοξοι κύκλοι. Γιατί κάποιοι άλλοι χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.

Τι οφέλη «βλέπουν» οι επιχειρηματίες από μια συμφωνία με τα Σκόπια

Την οικονομική διάσταση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ στις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ των δύο χωρών, έχουν αρχίσει να εξερευνούν παράγοντες της αγοράς, διαπιστώνοντας πως -κάτω από προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση Έλληνα υπουργού πως «η οικονομία μας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και τις προκλήσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό της χώρας: Από μια απρόβλεπτη Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και από μια ευρύτερη περιοχή γεμάτη γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ένας "έντιμος συμβιβασμός" με τα Σκόπια θα μπορούσε να αποδειχτεί πολλαπλά ωφέλιμος για τη σταθερότητα της περιοχής, με ό,τι θετικό αυτό σηματοδοτεί για την οικονομία».

Επιχειρηματικοί κύκλοι τώρα θεωρούν πως αν Ελλάδα και FYROM έρθουν πολύ πιο κοντά, και η γειτονική χώρα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σε βάθος χρόνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε αδυνατίζει η επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια και αυτό σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν διέρχονται περίοδο βαθιάς κρίσης και έντονης αμφισβήτησης.

Ειδικότερα, πολλές χώρες της Ευρωζώνης είτε εισάγουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων από την Τουρκία, είτε έχουν βασίσει σημαντικά οικονομικά τους συμφέροντα στη χώρα αυτή. Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το περιβάλλον, τυχόν αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εμπέδωσή της ως «μόνου πυλώνα σταθερότητας», θα μπορούσε να φέρει στη χώρα μας τμήμα των επενδύσεων και των παραγγελιών που σήμερα κατευθύνονται στην Τουρκία.

Δεν λείπουν επίσης και οι κύκλοι οι οποίοι -με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα- επαναφέρουν το ζήτημα της γεωγραφικής θέσης που θα πρέπει να εκμεταλλευθεί η χώρα. Σύμφωνα με αυτούς, οι επενδύσεις και τα αναπτυξιακά σχέδια της COSCO στον Πειραιά, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι σε θέση να ανοίξουν ευρύτατο όγκο εργασιών προς όφελος της Ελλάδας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα επιθυμητό να υπάρχουν φιλικές σχέσεις με τις βόρειες γειτονικές μας χώρες.

Πέραν αυτών, μια φιλικότερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει και τις πολλές ελληνικές εταιρείες που ήδη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως οι όποιες οικονομικές ωφέλειες για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της θα είναι περιορισμένες και μακροπρόθεσμες.

Συγκεκριμένα, γνωστός παράγοντας της αγοράς επισημαίνει: «Μέσα από την καλλιέργεια υψηλών οικονομικών προοπτικών, ίσως κάποιοι πολιτικοί να θέλουν να… χρυσώσουν το χάπι προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις τμήματος των πολιτών σχετικά με το όνομα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις. Γενικότερα, μόνο καλό κάνει να έχεις φιλικές σχέσεις με ένα γειτονικό κράτος, ωστόσο εκτιμώ ότι δεν θα δούμε σημαντικές βελτιώσεις, γιατί ακόμη και σήμερα πολλές ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v