Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τίτλοι τέλους για τους φυσικούς πλειστηριασμούς

Την πλήρη υποκατάσταση τους από ηλεκτρονικούς στις 21 Φεβρουαρίου προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Τι θα ισχύει αν δεν βρίσκεται συμβολαιογράφος στην περιφέρεια. Αναστολή φυσικών πλειστηριασμών ανακοίνωσαν οι συμβολαιογράφοι.

Τίτλοι τέλους για τους φυσικούς πλειστηριασμούς

Υπό μορφή τροπολογίας αναμένεται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή η διάταξη η οποία αναμένεται να ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο. Αντίθετα, με το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την υποκατάσταση των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, αποκλειστικά από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τις 21 Φεβρουαρίου.

Στο νομοσχέδιο άλλωστε δεν θα υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο θέμα της πιθανής μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, υπό τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, με ορισμένες κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν απορία για τις πληροφορίες που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης κινείται προς τις εξής τρεις κατευθύνσεις:

1. κατάργηση όλων των προβλέψεων που αφορούσαν αποκλειστικώς τους φυσικούς πλειστηριασμούς

2. προσαρμογή των υπολοίπων διατάξεων στον αποκλειστικό τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα

3. βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου με βάση τη μέχρι σήμερα εφαρμογή.

Επειδή ο τρόπος διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα είναι πλέον αποκλειστικός, η έννομη τάξη έχει υποχρέωση πρόβλεψης εναλλακτικής όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), οπότε ο επισπεύδων περιλαμβάνει στην εντολή του άρθρου 927 τη δήλωση να οριστεί συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του κράτους, αφού προηγουμένως εξαντληθεί η δυνατότητας ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του εφετείου. Διευκρινίζεται ρητώς ότι η εναλλακτική αυτή ουδόλως μεταβάλλει την τοπική αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το ν/σ προβλέπει ότι: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών. Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μπροστά οι εργαζόμενοι για έξι μισθούς

Εξάλλου με το άρθρο 176 προβλέπεται ότι απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού το οποίο ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275% ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερ-προνόμιο) και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκτέλεσης.

Στοπ στους φυσικούς πλειστηριασμούς

Πριν από λίγο το Δ.Σ. του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου αλλά και τους νόμιμα συμμετέχοντες ότι αναστέλλεται η διαδικασία των φυσικών πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί για αύριο και μέχρι 31.1.2018.
Η απόφαση σχετίζεται όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με την εν εξελίξη νομοθετική διαδικασία εκσυγχρονισμού της διεξαγωγής των πλειστηριασμών νομοθετική διαδικασία που κρίνεται κατεπείγουσα ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

 

* H Aιτιολογική έκθεση και το κείμενο του Πολυνομοσχεδίου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v