Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Απόκλιση στον δείκτη οικονομικού κλίματος Ελλάδας-Ευρωζώνης

Το 2017, το μέσο ετήσιο επίπεδο του δείκτη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 96,6 μονάδες, έναντι 111,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Η άρση των αμοιβαιοτήτων βοήθησε την άνοδο του δείκτη στη χώρα μας.

Alpha Bank: Απόκλιση στον δείκτη οικονομικού κλίματος Ελλάδας-Ευρωζώνης

Τα στοιχεία οικονομικής συγκυρίας που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα και αφορούν στην εξέλιξη του δείκτη οικονομικού κλίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεικνύουν μία παράλληλη ανοδική πορεία του δείκτη στην Ελλάδα και τη Ζώνη του Ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, η οποία διατηρεί στο ίδιο περίπου επίπεδο τη διαφορά μεταξύ τους, σχολιάζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο.

Ειδικά στην Ελλάδα, η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης προσδιορίζεται: α) από την άμβλυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην Ευρώπη και τις ενισχυμένες αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης που υποστηρίζεται από τη διασταλτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και β) από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως και τη διαφαινόμενη ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολογήσεως.

H παρατεταμένη διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολογήσεως αποτυπώνεται στη στασιμότητα του δείκτη, στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Αντίθετα, από τον Ιούνιο του 2017 και έπειτα, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δεύτερης αξιολογήσεως, παρατηρείται μια έντονα θετική κλίση της γραμμής του δείκτη. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 101 μονάδες τον Δεκέμβριο 2017, από 98,2 μονάδες τον Ιούνιο του 2017.

Ωστόσο, ο δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τη Ζώνη του Ευρώ, όπου ο δείκτης στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 ανήλθε στο υψηλό 20ετίας. Το 2017, το μέσο ετήσιο επίπεδο του δείκτη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 96,6 μονάδες, έναντι 111,3 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Σε ποιους λοιπόν κλάδους της οικονομικής δραστηριότητος είναι περισσότερο ορατή η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών; Στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες (ωθούμενη κυρίως από τις προσδοκίες στον τουριστικό κλάδο), στους κλάδους δηλαδή που αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη της οικονομικής αναπτύξεως το προηγούμενο έτος όπως καταγράφεται με βάση τη συμβολή τους στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία παρουσίασε βελτίωση κατά 3,2 μονάδες το 2017 σε σχέση με το 2016. Επισημαίνεται ότι, τον Δεκέμβριο, ο δείκτης ανήλθε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, και διαμορφώθηκε σε 0,2 μονάδες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις θετικές προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους μήνες και την απασχόληση στον κλάδο.

Η πιο αξιοσημείωτη μεταβολή είναι η άνοδος του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, στον κλάδο των υπηρεσιών, το ισοζύγιο θετικών/αρνητικών απαντήσεων εμφανίστηκε σε θετικό έδαφος το 2017 σε σχέση με το 2016, εξέλιξη που σχετίζεται με την άνοδο της τουριστικής δραστηριότητας το 2017 τόσο από την πλευρά των αφίξεων όσο και των εισπράξεων. Αντίθετα, ο δείκτης εμπιστοσύνης στις κατασκευές επιδεινώθηκε περαιτέρω στις -51,6 μονάδες το 2017, από -47,4 μονάδες το 2016.

Τα ανωτέρω αντικατοπτρίζονται α) στη θετική συμβολή που είχε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στο εννεάμηνο του 2017 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) κατά 1,6 εκατοστιαίες μονάδες, β) στην αρνητική συμβολή του κλάδου των κατασκευών κατά 1,1 εκατοστιαίες μονάδες και γ) στη θετική συμβολή του κλάδου «εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές» κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v