Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Janse (ESM): Δικαιολογημένα τα χαμηλά yields στην Ελλάδα

Η Ελλάδα προχώρησε σε «πρωτοφανείς» μεταρρυθμίσεις και είναι μία από τις λίγες χώρες με πλεόνασμα, δήλωσε το μέλος του ΔΣ του Ταμείου. Προειδοποίησε πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα.

Janse (ESM): Δικαιολογημένα τα χαμηλά yields στην Ελλάδα

Το ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών είναι δικαιολογημένο, δεδομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έχει εφαρμόσει η χώρα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Kalin Anev Janse, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

«Τα επίπεδα των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή τη στιγμή είναι δικαιολογημένα», είπε.

Τα ελληνικά ομόλογα συγκαταλέγονται μεταξύ των ομολόγων της ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις το 2017 ενώ ξεκίνησαν θετικά και το 2018, λόγω των προσδοκιών για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος. Την Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχώρησε σε χαμηλό 12 ετών, γύρω στο 3,68%.

«Έχουν περάσει πρωτοφανή επίπεδα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και είναι μία από τις λίγες χώρες στην ευρωζώνη που εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την Ολλανδία και τη Γερμανία», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως «το ελληνικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% το 2009».

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν πετύχει την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM αργότερα φέτος», υπογράμμισε ο κ. Janse.

«Ορισμένοι ίσως φοβούνται πως αυτό δεν θα συμβεί, όμως πιστεύω πως η Ελλάδα θα θελήσει να συνεχίσει να στέλνει αυτό το θετικό μήνυμα», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v