Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Διεθνές Δικαστήριο οδηγούνται Δημόσιο-Fraport Greece

Στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο προσφεύγει το ελληνικό δημόσιο, μετά από απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών που επιδίκασε 27,5 εκατ. ευρώ υπέρ της Fraport Greece για ζημιές στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στο Διεθνές Δικαστήριο οδηγούνται Δημόσιο-Fraport Greece

Με κατάθεση Αιτήσεως Υπαγωγής της υπόθεσης σε Διαιτησία (Request for Arbitration) στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) κατά της Fraport Greece, απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών στην απόφαση της αρμόδιας πρωτοβάθμιας επιτροπής που επιδίκασε στον γερμανικό όμιλο αποζημίωση 27,5 εκατ. ευρώ.

Η προσφυγή στην πρωτοβάθμια επιτροπή είχε γίνει την περασμένη Ανοιξη, όπως προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Η Fraport Greece επικαλούνταν εκτεταμένες φθορές στα αεροδρόμια, που δεν είχαν ενσωματωθεί στη σύμβαση παραχώρησης και διεκδικούσε περίπου 72,5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην επιτροπή, η οποία πρόσφατα της επιδίκασε τα 27,5 εκατ. ευρώ, με την πλευρά της κυβέρνησης να απαντά με προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.

Η Fraport Greece, στην οποία συμμετέχουν η γερμανική Fraport και ο όμιλος Κοπελούζου, είχε προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, με στόχο να υπολογιστούν οι τυχόν υποαξίες που προέκυψαν στα περίπου 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και της παραλαβής τους από το επενδυτικό σχήμα. Στην τριμελή Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών συμμετέχουν από ένα μέλος που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κάθε αντισυμβαλλόμενου καθώς και ένα μέλος κοινής αποδοχής των δύο πλευρών.

Το Δημόσιο, μετά την απόφαση της επιτροπής, αποφάσισε να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, με βάση επίσης τις προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης. Η πλευρά της Fraport Greece απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, με παράγοντες που γνωρίζουν τις εξελίξεις να τονίζουν πως και οι δύο πλευρές καλούνται να εφαρμόσουν τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει τη δυνατότητα στο Δημόσιο (και στη Fraport Greece) να προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο.

Η απόφαση του τελευταίου θα εκδοθεί, πάντως, το νωρίτερο στα τέλη του 2018, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι.

Η θυγατρική του γερμανικού ομίλου είχε υποβάλει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο αναλυτικές λίστες με τις φθορές σε κτίρια και άλλες υποδομές (όχι αναλώσιμο εξοπλισμό) σε εγκαταστάσεις των αεροδρομίων.

Η εταιρεία είχε παραλάβει επισήμως τα αεροδρόμια στις αρχές Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v