Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Δεν ευθύνεται το Δημόσιο για τροχαία οδηγών «εκτός υπηρεσίας»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτημα αποζημίωσης συγγενών θύματος τροχαίου με περιπολικό.

ΣτΕ: Δεν ευθύνεται το Δημόσιο για τροχαία οδηγών «εκτός υπηρεσίας»

Δεν έχει ευθύνη το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση τροχαίου θανατηφόρου ατυχήματος το οποίο προκλήθηκε με κρατικό όχημα ,εφόσον ο οδηγός του δεν ήταν εν ώρα υπηρεσίας.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε αίτημα αποζημίωσης συγγενών θύματος τροχαίου με περιπολικό.

Τον Φεβρουάριο του 2008, είχε χορηγηθεί περιπολικό σε αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών, δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα και ενώ είχε ρεπό. Συνεπιβάτης στο περιπολικό ήταν η Μ.Κ., παντρεμένη μητέρα δύο παιδιών. Ο αστυνομικός, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση, βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και κινείτο επί της λεωφόρου Αθηνών με μεγάλη ταχύτητα , αφού παραβίασε τρία "κόκκινα" προσέκρουσε σε κράσπεδο πεζοδρομίου. Το περιπολικό ανεφλέγη και η συνοδηγός έχασε τη ζωή της καθώς δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί.

Η οικογένεια της συνοδηγού προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν έχει ευθύνη αποζημίωσης αφού ο οδηγός του οχήματος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ότι δεν υφίσταται ευθύνη του Δημοσίου, επειδή «η παρανομία έλαβε χώρα εκτός του κύκλου καθηκόντων του αστυνομικού, αφού αυτός οδηγούσε το αυτοκίνητο εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, μεταφέροντας πρόσωπο άσχετο προς την υπηρεσία, προς άσχετες προς υπηρεσία διαδρομές με σκοπό τη διασκέδασή του και σε κατάσταση μεγάλης μέθης».

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v