Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης ανοίγει νέα... μέτωπα

Αισιοδοξία ότι EwG και Eurogroup θα κλείσουν το μέτωπο της γ' αξιολόγησης. Ανοίγει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του προγράμματος. Ποιες είναι οι πιθανές «επιλογές». Γιατί τραπεζίτες πιέζουν για «προληπτική γραμμή».

Το κλείσιμο της γ αξιολόγησης ανοίγει νέα... μέτωπα

Μια ακόμα σελίδα στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος ετοιμάζεται να γυρίσει η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Για την επόμενη μέρα, ωστόσο, οι απόψεις ποικίλλουν.

«Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, είμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων» είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τόμας Βίζερ (στην Καθημερινή), σύμφωνα με τις οποίες «εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία».

Στη Φρανκφούρτη, την ίδια ώρα, στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν σε ομάδα Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών (Γ. Στουρνάρας, Ν. Καραμούζης, Χ. Μεγάλου, Λ. Φραγκιαδάκης, Φ. Καραβίας, Σπ. Φιλάρετος, Θ. Φέσσας, Ευ. Mυτιληναίος, Μ. Στασινόπουλος, Γ. Ρέτσος, Ευ. Βασιλάκης), πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία των Γερμανών τραπεζιτών και επιχειρηματιών τάχθηκε υπέρ του σεναρίου ενός προληπτικού πλαισίου στήριξης μετά το τρίτο Μνημόνιο.

Το σενάριο αυτό είχε περιγράψει ως προτιμότερο κατά την τελευταία έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εκτιμήσεις στο χθεσινό γεύμα -σύμφωνα με πληροφορίες- συνέκλιναν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, προκειμένου να συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στα φθηνά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χωρίς κάποια μορφή προγράμματος, τα ελληνικά ομόλογα χάνουν το waiver και δεν θα είναι επιλέξιμα παρά μόνο εφόσον μεσολαβήσουν απανωτές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης και η χώρα καταταχθεί σε επενδυτική βαθμίδα. Γι’ αυτό και οι τραπεζίτες της Γερμανίας προτιμούν την ασφάλεια ενός προληπτικού πλαισίου…

Τι θα γίνει ακριβώς, θα φανεί τους επόμενους μήνες. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όπως όλα δείχνουν, θα σφραγιστεί στις 22 Ιανουαρίου στο Eurogroup. Τις επόμενες ημέρες, μια σειρά εκκρεμών ακόμα προαπαιτούμενων αναμένεται να καλυφθεί με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, το τυπικό «OK» στη λίστα με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να προηγηθεί σε συνεδρίαση του EwG (Παρασκευή ή το αργότερο Δευτέρα πρωί), το Eurogroup στη συνέχεια θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ. Ποσό 1,9 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση θα κατευθυνθεί στο «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, κατά πάσα πιθανότητα εντός της επόμενης εβδομάδας, το ελληνικό Δημόσιο θα ξαναβγεί στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, με επταετή ομόλογα, έχοντας τον αέρα και της αναμενόμενης αναβάθμισης από την S&P, η οποία θα μιλήσει για την οικονομία την προσεχή Παρασκευή.

Χρόνος για χάσιμο, μετά την τρίτη αξιολόγηση, δεν θα υπάρχει. Από τον Φεβρουάριο, αναμένεται να μπουν σε ουσιαστική φάση οι συζητήσεις τόσο για το χρέος όσο και για τον βαθμό εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος, σε συνδυασμό βεβαίως με την υλοποίηση 82 προαπαιτούμενων της τέταρτης -και τελευταίας για το τρίτο πρόγραμμα- αξιολόγησης.

Όπως επανειλημμένα έχουν διαμηνύσει οι δανειστές, στο ιδανικό σενάριο, η τέταρτη αξιολόγηση μαζί με τη συμφωνία για την επόμενη μέρα -είτε θα είναι καθαρή έξοδος, είτε προληπτικό πλαίσιο, είτε «υβριδικό μνημόνιο»-, θα έχει κλείσει έως τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v