Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρέτσου: Λειτούργησε η αυξημένη χρηματοδότηση προς Ελλάδα

Δεν θα ολοκληρώνονταν όλα τα προγράμματα, εάν δεν υπήρχε η αυξημένη χρηματοδότηση σημείωσε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, υπογράμμισε η ίδια.

Κρέτσου: Λειτούργησε η αυξημένη χρηματοδότηση προς Ελλάδα

Ορθώς έπραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2015 και πρότεινε την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο 100% για την Ελλάδα όπως και την έγκριση αυξημένης προκαταβολής και ορθώς το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε στην κατ' εξαίρεση έγκρισή τους.

Αυτό επισήμανε αργά χθες το βράδυ η Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, απαντώντας στα ερωτήματα ευρωβουλευτών της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ.

Τα ερωτήματα  των ευρωβουλευτών είχαν να κάνουν σχετικά με τα έργα προτεραιότητας τα οποία έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μέσω αυτής της αυξημένης συγχρηματοδότησης, ενώ παράλληλα ζήτησαν να πληροφορηθούν πώς αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμβολή των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων της ΕΕ στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Όπως  τόνισε η κ. Κρέτσου, εάν δεν είχε ληφθεί η απόφαση για τη χρηματοδότηση στο 100% ορισμένων έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τότε αρκετά από αυτά δεν θα ολοκληρώνονταν. Μάλιστα, σημείωσε ότι από μία λίστα 180 έργων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, περισσότερα από 120 εξ αυτών συνέχισαν να υλοποιούνται με τη χρηματοδότηση των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ).

«Εάν δεν υπήρχε η αυξημένη προκαταβολή της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και η επέκταση της χρηματοδότησης, σίγουρα θα υπήρχαν προγράμματα και έργα που δεν θα είχαν ολοκληρωθεί» συνέχισε η κα Κρέτσου. Άλλωστε, όπως ανάφερε, «αυτός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δείχνει αλληλεγγύη και τη συγκριμένη περίοδο, η  Ελλάδα την είχε ανάγκη όσο ποτέ. Και η ΕΕ πρέπει να δείχνει αλληλεγγύη  όχι στα λόγια αλλά στα έργα, όπως έχει δείξει και στην περίπτωση των σεισμών στην Ιταλία, αλλά και σε περιπτώσεις άλλων φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές».

Η ίδια υπογράμμισε ότι πλέον η Ελλάδα «τα πάει πολύ καλά και όλα τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας και τόνισε ότι η  ορθότητα της απόφασης (σ.σ. για αυξημένη χρηματοδότηση και προκαταβολή) αποδείχτηκε από το γεγονός  ότι η χώρα ήρθε πρώτη σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων κατά την προγραμματική περίοδο 2017-2013, ενώ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ σε ποσοστό απορρόφησης.

Όπως είπε, η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αυξημένης προκαταβολής είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη των προγραμμάτων και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Ελλάδα, στη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, θα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Απαντώντας στις επικρίσεις ευρωβουλευτών για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει υποβάλει αναλυτική έκθεση στο ευρωκοινοβούλιο για την επίδραση των χρηματοδοτικών πλεονεκτημάτων προς την Ελλάδα, η κα Κρέτσου υπογράμμισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί 50.000 προγράμματα και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει με απόλυτη χρονική ακρίβεια για το κάθε ένα ξεχωριστά. «Ρωτήστε και την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας  ότι υπάρχει η έκθεση πεπραγμένων που έχει εκπονηθεί από την Άνοιξη του 2017.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι τα έκτατα μέτρα για την   Ελλάδα «πήγαν πολύ καλά» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στον Βέλγο ευρωβουλευτή Pascal Arimont, ο οποίος ήταν και εισηγητής της ερώτησης, τονίζοντας ότι «δεν κατανοώ την εμμονή του κ. Arimont και δεν καταλαβαίνω το νόημα της συζήτησης», υπογραμμίζοντας ότι με τέτοιου είδους ερωτήσεις «συντηρεί άθελά του στερεότυπα». Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι βάσεις για το επιτυχές κλείσιμο του ΕΣΠΑ είχαν τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ο κανονισμός που υπογράψαμε έχει αποδώσει καρπούς. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ακούστε την κα Σπυράκη, που ανήκει στην πολιτική σας ομάδα» ήταν η αναφορά  του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον κ. Arimont.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v