Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο τοπίο στα Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης

Η επικείμενη ψήφιση της Κοινοτικής Οδηγίας αναμένεται να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων Ασφάλισης. Πώς μπορούν να επωφεληθούν η εγχώρια ασφαλιστική και η επενδυτική αγορά.

Νέο τοπίο στα Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης

Σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης αναμένονται εντός του 2018, με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη του θεσμού μέσα από κανόνες διαφάνειας και προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ειδικότερα, οι αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί νέα σχετική Κοινοτική Οδηγία, η οποία θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από τα κράτη-μέλη.

«Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μέσα από την Κοινοτική Οδηγία αναμένεται να υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες πρόνοιες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται διαφάνεια και χρηστή-επαγγελματική διαχείριση των Ταμείων από οικονομικά εύρωστους φορείς, προς όφελος φυσικά των ασφαλισμένων-εργαζόμενων» δηλώνει στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Αναμφίβολα το νέο αυτό πλαίσιο θα είναι σε θέση να συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των υπαρχόντων Επαγγελματικών Ταμείων, καθώς ο θεσμός μπορεί να δράσει συμπληρωματικά με το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και έτσι να προκύψουν αξιοπρεπείς συντάξεις για το σύνολο των πολιτών. Όλοι γνωρίζουν πως το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης έχει εξαντλήσει προ πολλού τα όριά του, και στο εξωτερικό και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα».

Πέραν τούτου όμως, ο πολλαπλασιασμός των Επαγγελματικών Ταμείων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανάπτυξη και σε κλάδους όπως αυτοί των ασφαλιστικών ομίλων, των ΑΕΔΑΚ (Αμοιβαία Κεφάλαια) και των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΕΠΕΥ, ΑΧΕΠΕΥ).

Κύκλοι μάλιστα προσκείμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δηλώνουν πρόθυμοι να στηρίξουν τον θεσμό που μπορεί να δώσει νέα δυναμική στην εγχώρια αγορά, τόσο στο κομμάτι της υλοποίησης (implementation) όσο και σε αυτό του marketing. 

Ρόλο επίσης στο συγκεκριμένο θέμα θα παίξει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία άλλωστε είναι και η εποπτεύουσα αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών και εργασιών. Μάλιστα, στα θετικά της όλης υπόθεσης συγκαταλέγεται το ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016, το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης (άρα και της Ελλάδας) ελέγχεται με βάση το πολύ πιο απαιτητικό εποπτικό πλαίσιο Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ), που όχι μόνο επιβάλλει αυστηρότερες κεφαλαιακές καλύψεις, αλλά επιπλέον συστηματική θεώρηση του κινδύνου και κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Παράγοντες πάντως της αγοράς υποστηρίζουν πως πέρα από τη θεσμική αναβάθμιση των Επαγγελματικών Ταμείων Ασφάλισης, θα πρέπει και η Πολιτεία να δώσει σειρά φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, προκειμένου να τονωθεί περαιτέρω ο θεσμός.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι πόροι που θα συγκεντρώνονται ετησίως θα μπορούν να χρηματοδοτούν -άμεσα ή/και έμμεσα- μια σειρά επενδυτικών προγραμμάτων στη χώρα (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας), σε μια εποχή όπου οι δυνατότητες δανειοδοτήσεων των εμπορικών τραπεζών είναι περιορισμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v