Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Θετικό το «απόθεμα ασφαλείας» για τις τράπεζες

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις, υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΤτΕ: Θετικό το «απόθεμα ασφαλείας» για τις τράπεζες

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μία σειρά από υποχρεώσεις και προκλήσεις που προκύπτουν τόσο από την εφαρμογή του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 9, τις αυστηρότερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα γεννηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 αλλά και από τα επικείμενα τεστ αντοχής, η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτηρίζει -υπό αυτές τις συνθήκες- θετικό ότι «υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενδεχόμενη στήριξη του τραπεζικού τομέα, εάν αυτή καταστεί αναγκαία».

Εξ ου και επισημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

«Το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές. Το 2018 οι τράπεζες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις, με κυριότερες την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), την αυστηροποίηση του χειρισμού των προβλέψεων για τα νέα ΜΕΑ, αλλά και τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ», αναφέρεται στην Επισκόπηση.

**Δείτε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v