Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για τον φόρο διαμονής

Ξεχωριστή απόδειξη χωρίς ΦΠΑ θα εκδίδουν οι ξενοδόχοι για τον νέο φόρο. Η απόδοσή του θα γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Ανοίγει ο δρόμος για τον φόρο διαμονής

Ένα απαραίτητο βήμα για την ενεργοποίηση του φόρου διαμονής, γίνεται με τροπολογία η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ορίζεται- όπως ζητούσαν οι ξενοδόχοι αλλά δεν ήταν νομικά ξεκάθαρο από την αρχή παρότι είχε ανακοινωθεί από τις 29 Δεκεμβρίου 2017- ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση σχετικού παραστατικού.

Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Ο φόρος διαμονής έχει ενεργοποιηθεί τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.

Για την είσπραξη του φόρου διαμονής οι επιχειρήσεις εκδίδουν ειδικά στοιχεία- αποδείξεις είσπραξης , τα οποία δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του ειδικού αυτού φόρου, τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την απόδοσή του, ο χρόνος και η διαδικασία επιβολής και απόδοσής του, το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο τρόπος έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διανομής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v