Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Λύση με σύνθετη ονομασία χωρίς αλυτρωτισμούς

Είμαστε στην τελική ευθεία, ήταν προϋπόθεση η διακυβέρνηση Αριστεράς για το τέλος των μνημονίων. Μήνυμα σε Σκόπια και επίθεση σε Μητσοτάκη (για εθνική επιπολαιότητα) και Αντ. Σαμαρά («προτίμησε προσωπική καριέρα»). Ανοίγει ο δρόμος για φοροελαφρύνσεις πλέον των αντίμετρων.

Τσίπρας: Λύση με σύνθετη ονομασία χωρίς αλυτρωτισμούς

Απολογισμό του κυβερνητικού έργου, μήνυμα στα Σκόπια, εκτιμήσεις για την οικονομία αλλά και επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στο ζήτημα της πΓΔΜ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή. Μετά από οκτώ χρόνια βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του. 

Χαρακτήρισε αυτό το καθεστώς «σκληρό και άδικο» συμπληρώνοντας ότι επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος την άνοιξη του 2010.

Δεν ήταν αυτονόητο αλλά είναι ένα κρίσιμο ορόσημο. Ξημερώνει η μέρα που κατά τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος δεν θα ερχόταν ποτέ, σημείωσε.

«Η Ελλάδα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας μέσα βέβαια στους κανόνες της ευρωζώνης. Αυτή η μέρα μπορεί τυπικά να έρθει σε επτά μήνες όμως ήδη καθορίζει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι το τέλος

Η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι το τέλος της διαδρομής αλλά ένας κρίσιμος και απαραίτητος κόμβος. Η συνολική μας προσπάθεια δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ημασταν και είμαστε η αριστερά της μάχης και των οραμάτων. Αποδείξαμε όμως ότι είμαστε και η αριστερά της ευθύνης. Η Παράταση που έδειξε ότι με όποιο κόστος, βάζει μπροστά την πατρίδα και το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τα συμπεράσματα

Κάνοντας μια αναδρομή ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σειρά από συμπεράσματα:

* Η αδυναμία ή απροθυμία των κομμάτων που κυβέρνησαν για χρόνια τη χώρα και την έσυραν στην κρίση να την βγάλουν από αυτή. Ο πυρήνας των μνημονιακών πολιτικών αντανακλούσε τις πολιτικές τους επιδιώξεις και μεγάλο μέρος του προγράμματός τους: η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ασυλία του μεγάλου πλούτου, η μείωση μισθών, η συρρίκνωση πόρων για υγεία-παιδεία. Δεν χρειάζονταν ξένο χέρι για να γίνουν πράξη. Ηταν συμφωνημένη πολιτική από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

* Η έξοδος από την κρίση όσο και αν θέλαμε, δεν συμβολαιοποιείται σε μια ημερομηνία λήξης. Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια και τομές προς άλλη κατεύθυνση από αυτή της τιμωρητικής λιτότητας. Η απόδειξη είναι απλή: να συγκρίνουμε που βρισκόμαστε σήμερα και τι παρουσίαζε ως τέλος της κρίσης και των μνημονίων η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Όπως είπε, «πούλαγε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» ενώ η χώρα γονάτιζε, η ανεργία αυξάνονταν και η χώρα ήταν για πέμπτη χρονιά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ ήταν συμφωνημένα πλεονάσματα ως 4,2% του ΑΕΠ.

Σήμερα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έφυγαν οι δεσμεύσεις για ασύλληπτα πλεονάσματα, ενώ η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους (χαμηλότερους) στόχους και αυτό επιτρέπει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κάνουν ρεκόρ 10ετίας, ενώ το 2017 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,7%. Δεν «αντέχει» το success story Σαμαρά με τη σημερινή εικόνα.

* Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια χρειαζόταν κυβέρνηση αποφασισμένη να παλέψει αλλά παράλληλα, μια κυβέρνηση με σχέδιο και αρχές. Αυτή η δύναμη ήταν η Αριστερά, είπε ο πρωθυπουργός. Η Αριστερά που υπηρετεί το λαό αλλά και διδάσκεται από αυτόν. Η Αριστερά που δεν προσέρχεται στη μάχη απλά για να γράψει μια ιστορική ήττα, αλλά αυτή που δίνει τη μάχη με βάση τους συσχετισμούς για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. «Οι δύσκολες επιλογές που κάναμε στο πεδίο της μάχης φαίνεται πως δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός». Χαρακτήρισε δε προϋπόθεση η παρουσία της αριστεράς στη διακυβέρνησης της χώρας για να έρθει το τέλος των μνημονίων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, γι’ αυτό η αντιπολίτευση καταφεύγει στη λάσπη και στις μάχες πεζοδρομίου που «θυμίζουν εποχές του φανατικού αντικομουνισμού» τις οποίες έζησαν οι παλαιότεροι. Όπως είπε, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναδεικνύουν την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει.

Κατά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει αφήσει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς και αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Αναφέρθηκε στην Υγεία, την Παιδεία και τη στήριξη των ανθρώπων της εργασίας με κινητοποίηση του ΣΕΠΕ που οδήγησε σε μείωση της αδήλωτης εργασίας και την προτεραιότητα των εργαζομένων στην αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης. Αναφορά έκανε δε στην απλή αναλογική, τις παρεμβάσεις για διαφάνεια στα δημόσια έργα, στη θέσπιση κανόνων στο τηλεοπτικό δίκτυο, το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Μίλησε για το νόμο για την ιθαγένεια και τις παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Αυτές οι μικρές-μεγάλες μας νίκες αποτελούν την παρακαταθήκη μας και άξιζε να παλέψουμε για να γίνουν πράξη».

Το θέμα των Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την προσπάθεια για ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που είναι πολυδιάστατη και φιλειρηνική. «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Αυτό δεν σημαίνει υποχώρηση στα κρίσιμα εθνικά θέματα. Ακριβώς το αντίθετο. Αυτά ισχυροποιούνται όταν πληθαίνουν οι σύμμαχοι και οι φίλοι της χώρας. Η απομόνωση και τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν όποια χώρα τα επιλέγει για να ασκεί εξωτερική πολιτική βάση αυτών, υπογράμμισε.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο παραπάνω πλαίσιο αντιμετωπίζονται όλα τα εθνικά ζητήματα. Μιλώντας για το ονοματολογικό και τη διαφορά με τα Σκόπια ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής και θέση ευθύνης. «Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα όχι τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά τη επίλυση. Επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

Χαρακτήρισε θετικό το ότι μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα. «Μένει αυτό να το δούμε στην πράξη».

«Στόχος μας είναι να βρούμε μια βιώσιμη λύση, που οφείλουμε να αναζητήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει στο μέλλον κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ζήτημα που φορτώθηκε η χώρα το 1992. Τότε που κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την μεγάλη ατυχία να έχει ΥΠΕΞ τον Αντώνη Σαμαρά που προτίμησε να οικοδομήσει προσωπική καριέρα από το να συμβάλει στη λύση του προβλήματος για το εθνικό όφελος».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν κάποιοι συνεχιστές της «παράδοσης Σαμαρά», αρκετοί από αυτούς στη Ν.Δ., που προσπαθούν χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας. Οι μεγαλύτερες ήττες της χώρας προήλθαν από κάποιους δήθεν εθνικόφρονες, όπως έγινε με τους Συνταγματάρχες στην Κύπρο το 1974.

Εμείς, συνέχισε, έχοντας την ιστορική εμπειρία έχουμε τη σοφία να γνωρίζουμε ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται με κραυγές και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, στρατηγική στο εξωτερικό και προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης στο εσωτερικό.

Χαρακτήρισε δε «θετικό παράδειγμα» τη στάση του Ιερώνυμου, που έστειλε μήνυμα νηφαλιότητας. Αντίθετα, είπε, «ο αρχηγός της ΝΔ προσθέτει και μια στάση εθνικής επιπολαιότητας. Αντιμετωπίζει ένα μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας. Προφανώς δεν τον αφορά αν η χώρα απελευθερωθεί από τα βάρη που φόρτωσε ο Αντ. Σαμαράς το 1992, αλλά να συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι από τη μια μιλά για το Βουκουρέστι και από την άλλη στέλνει βουλευτές στα συλλαλητήρια και ότι την μια επαινεί τη στάση του πατέρα του το 1992 και την άλλη ακολουθεί τη στάση αυτού που ανέτρεψε τον πατέρα του λίγο αργότερα (σ.σ. Αντ. Σαμαρά).

Δεν πρόκειται να δοξαστεί κρυπτώμενος, υπογράμμισε. Το ονοματολογικό δεν είναι ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης για να παίζει παιχνίδια. Θα υποχρεωθεί σύντομα να πάρει θέση, όσο δύσκολο και αν είναι για τον ίδιο αυτό. «Εμείς θα δουλέψουμε για το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα όχι για να παίξουμε παιχνίδια, αλλά για να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει 25 χρόνια. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν.

Ανοίγονται σημαντικές δυνατότητες

Επανερχόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός έβαλε το ερώτημα προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση εντός της Κεντρικής Επιτροπής. Μετά το μνημόνιο τι;

Κατά τον ίδιο η απάντηση αφορά τέσσερα σκέλη:

* Την παραγωγή, επενδύσεις και πρόσβαση επιχειρήσεων σε κεφάλαια μέσω δανεισμού με ευνοϊκά επιτόκια και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Εξίσου σημαντική είναι η δίκαια διανομή του νέου πλούτου με επενδύσεις σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και μόνιμες καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

* Την κοινωνική δικαιοσύνη που αφορά τον τομέα της εργασίας με αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα «να αντιστραφούν οι πολιτικές απορρύθμισης στην αγορά εργασίας».

* Η φορολογία. Ηδη προβλέπονται συγκεκριμένες ελαφρύνσεις από τα νομοθετημένα μέτρα της β’ αξιολόγησης αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Υπήρξε επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και είναι στις προτεραιότητες να εξετάσουμε τρόπους η ανάκαμψη να αποτυπωθεί σε σειρά παρεμβάσεων στοχευμένων στα μεσαία και μικρά στρώματα.

* Το μέτωπο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποιοι είναι υπεράνω του νόμου. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους», ξεκαθάρισε και διαβεβαίωσε ότι ισχύει αυτό που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: ακόμα δεν έχετε δει τίποτα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κοινωνικά ανάλγητη» αξιωματική αντιπολίτευση που καταψήφισε τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα σε περιπτώσεις πτώχευσης. Συμπλήρωσε ότι η δεύτερη όψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο «πολιτικός τυχοδιωκτισμός» και ο τρίτος, το «ηθικό μειονέκτημα» με τα χαμένα πόθεν έσχες, τα δωράκια της Siemens και τον κ. Παπασταύρου.

Η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, εκτίμησε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v