Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισφορές: Πότε κλείνουν οι συμψηφισμοί για τους επαγγελματίες

Ακόμη ένας μήνας χωρίς συμψηφισμούς στις εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών. Με τις εισφορές Φεβρουαρίου πιθανότατα θα φανούν τα νέα ποσά. Τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες στα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου.

Εισφορές: Πότε κλείνουν οι συμψηφισμοί για τους επαγγελματίες

Στα ειδοποιητήρια των εισφορών ΕΦΚΑ Φεβρουαρίου 2018, τα οποία θα είναι πληρωτέα μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, αναμένεται να εμφανιστεί ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών των μη μισθωτών για το 2017.

Την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα τα τελευταία ειδοποιητήρια για το 2017, δηλαδή αυτά που αντιστοιχούν στις εισφορές του περασμένου Δεκεμβρίου. Και αυτά έχουν υπολογιστεί, όπως και όλα τα υπόλοιπα, με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε για το 2015.

Η εκκαθάριση με το δηλωθέν εισόδημα του 2016 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2016 τελείωσε από το περασμένο καλοκαίρι. Από το υπουργείο Εργασίας και τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δικαιολογούν την καθυστέρηση κυρίως επειδή πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή μιας πολύπλοκης διαδικασίας, γεγονός που απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Συνεπώς ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών ανάμεσα στα εισοδήματα του 2015 και του 2016, διαδικασία η οποία αφορά τις εισφορές για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αναμένεται να εμφανιστεί στα μεθεπόμενα ειδοποιητήρια του Ταμείου.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, δηλώνοντας ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016 θα αναρτηθούν με τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο μείζον θέμα του συμψηφισμού των εισφορών του 2015 με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016, σημείωσε ότι η εκκαθάριση των εισφορών με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016 θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2018 και οι όποιες επιστροφές ή οι συμψηφισμοί θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2018.

Προσοχή βέβαια, τα επόμενα ειδοποιητήρια, δηλαδή αυτά του Ιανουαρίου 2018, τα οποία θα είναι πληρωτέα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουν ενσωματώσει τον νέο τρόπο υπολογισμού (με τις εισφορές του προηγούμενου έτους και επί του 85% της βάσης υπολογισμού), αλλά δεν θα έχουν συμψηφισμούς. Σε κάθε περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών Δεκεμβρίου 2017 είναι η Τετάρτη 31.1.2018. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών για επικουρικό και εφάπαξ, με τις οποίες επιβαρύνονται ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι και ασφαλισμένοι που υπολογίζονται σε περίπου 250.000, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι οι εισφορές αυτές «πήγαν λίγο πίσω» και όταν θα αρχίσουν να έρχονται τα ειδοποιητήρια, οι εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες στους οποίους αντιστοιχούν οι εισφορές αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v