Ουραγός η Ελλάδα σε «ποιότητα ανάπτυξης»

Στην τελευταία θέση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών κατατάσσεται η χώρας μας, σε έρευνα του World Economic Forum που μετρά ποιοτικούς δείκτες της οικονομίας της κάθε χώρας.

Ουραγός η Ελλάδα σε «ποιότητα ανάπτυξης»

Στη θέση του ουραγού μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών βρίσκεται η Ελλάδα, στην έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που καταρτίζει τον δείκτη «περιεκτικής ανάπτυξης 2018» (Inclusive Development Index).

Η έρευνα μέσα από μια σειρά δεικτών επιχειρεί να δείξει την «ποιότητα» της ανάπτυξης σε κάθε χώρα, μετρώντας τις επιδόσεις σε 15 δείκτες που εντάσσονται σε τρεις ευρύτερους τομείς: ανάπτυξη (ΑΕΠ, απασχόληση, παραγωγικότητα εργασίας και προσδόκιμο υγιούς ζωής), συμπερίληψη (ενδιάμεσο εισόδημα νοικοκυριών, δείκτης φτώχειας, εισόδημα -Gini-, πλούτος -Gini-), διαφορές μεταξύ γενεών και βιωσιμότητα (προσαρμοσμένη καθαρή αποταμίευση, δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, δείκτης εξάρτησης, ένταση Ανθρακα ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Με βάση τους δείκτες, η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία (29η) θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς η μόνη χώρα που προσπερνά είναι η Σιγκαπούρη, για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία σε κάποιους από τους δείκτες. Το συνολικό της σκορ είναι 3,7, ενώ η τάση είναι ελαφρά πτωτική.

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι οι δείκτες απαρτίζονται ως επί το πλείστον από στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις των χωρών το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, σε κανέναν επιμέρους δείκτη η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στο κορυφαίο 20% των αναπτυγμένων οικονομιών. Οι δείκτες στους οποίους η χώρα βρίσκεται «στον πάτο» (τελευταίο 20%) είναι:

* ΑΕΠ ανά κάτοικο.

* Απασχόληση.

* Δείκτης φτώχειας.

* Ενδιάμεσο εισόδημα.

* Προσαρμοσμένη καθαρή αποταμίευση.

* Δημόσιο χρέος.

* Ανάπτυξη ΑΕΠ ανά κάτοικο.

* Αύξηση παραγωγικότητας εργασίας.

* Τάση μέσου εισοδήματος και

* Τάση δημόσιου χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v