Fitch: Παγωμένες βλέπει τις τιμές στην κτηματαγορά στην Ελλάδα

Η ελληνική αγορά αποτελεί εξαίρεση στην ευρύτερη ανοδική τάση στις διεθνείς κτηματαγορές, σύμφωνα με έκθεση της Fitch.

Fitch: Παγωμένες βλέπει τις τιμές στην κτηματαγορά στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες χώρες όπου δεν αναμένεται να καταγραφεί αύξηση στις τιμές των κατοικιών τη φετινή χρονιά, εκτιμά η Fitch σε σημερινή της έκθεση.

Οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν σε 19 από τις 22 αγορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Fitch, αλλά ο oίκος αξιολόγησης τονίζει τα ρίσκα θα αυξηθούν καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα κινηθούν υψηλότερα μαζί με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

«Οι καθυστερούμενες οφειλές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες αγορές. Θα κινηθούν μόνο προς μια κατεύθυνση, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα αυξάνονται σταδιακά λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της πιο ακριβής τραπεζικής χρηματοδότησης από την περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης» σημειώνεται στην έκθεση.

«Αναμένουμε πως οι τιμές των κατοικιών θα σταθεροποιηθούν στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη και να σημειώσουν ήπιες πτώσεις στο Όσλο, το Τορόντο και το Λονδίνο. Ωστόσο, αν οι διορθώσεις είναι περιορισμένες μετά από χρόνια πολύ υψηλής ανάπτυξης, το ρίσκο μεγάλων πτώσεων στις τιμές σε μελλοντικές υφέσεις παραμένει» επισημαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v