Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας για την 4η αξιολόγηση

Τι προβλέπεται για ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ρυθμό ανάπτυξης και αποκρατικοποιήσεις. Στο τραπέζι ο ΦΠΑ στα νησιά. Πρόβλεψη για υπεραπόδοση στο πλεόνασμα του 2018. Πως θα διατεθεί αν επιτευχθεί.

Οι νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας για την 4η αξιολόγηση

Απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, λήψη απόφασης για ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 τον ερχόμενο Μάιο, αποκρατικοποιήσεις υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, πλήρης κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου το καλοκαίρι και -αν χρειαστεί- αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο να οδηγήσει στη βεβαίωση εσόδων ίδιων με τα φετινά.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά παραδοτέα της τέταρτης αξιολόγησης τα οποία περιγράφονται στο compliance report των δανειστών το οποίο εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στην έκθεση μεταξύ άλλων προβλέπεται:

• Ρυθμός ανάπτυξης στο 1,6% το 2017, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,1%. Σημειώνεται πως κόστισαν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η ασθενέστερη της εκτιμώμενης ιδιωτική κατανάλωση.

• 2018. Ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος αλλά και ενδεχόμενη υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του 2018, θα είχαν επιβλαβείς συνέπειες για την ανάπτυξη. Προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2018 και το 2019, 2,3% το 2020 και 2,1% το 2021.

• Ανεργία: Θα μειωθεί από το 21,7% του εργατικού δυναμικού το 2017 σε 20,1% το 2018 , σε 18,4% το 2019, στο 16,8% το 2020 και στο 15,5% το 2021

• Πρωτογενές πλεόνασμα 2017: οι δανειστές συμφωνούν ότι θα υπάρχει υπεραπόδοση τουλάχιστον 0,5% (μαξιλάρι ασφαλείας έναντι τυχόν αναθεωρήσεων από τη Eurostat) σε σχέση με το στόχο για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Πριν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλων παροχών έφτανε το 3% του ΑΕΠ ή μετά από αυτές τις παροχές αναμένεται να φτάσει στο 2,3% του ΑΕΠ. Η υπεραπόδοση του 2017 συνδέεται κυρίως με την υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών κυρίως των κοινωνικών και σε μικρότερο βαθμό από τις καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις των δημοσίων εσόδων πατά τις σημαντικές υστερήσεις των εσόδων από άμεση φορολογία.

• Πρωτογενές πλεόνασμα 2018: Προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 3,7% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5%. Ο δημοσιονομικός χώρος του 0,2% θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του κονδυλίου επιδομάτων τέκνου, μετά την ενεργοποίηση του οποίου το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται στο 3,5% του ΑΕΠ.

 

* Ολόκληρη η Έκθεση Συμμόρφωσης για την Ελλάδα, το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και το Τεχνικό Μνημόνιο, δημοσιεύονται στα αγγλικά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v