Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Αύγουστο λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Το χρονοδιάγραμμα με τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Δημιουργούνται η «ενδοημερήσια αγορά», η «αγορά επόμενης ημέρας» και η «αγορά εξισορρόπησης», όπου θα συναλλάσσονται παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Αύγουστο λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Την πλήρη προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο «Μοντέλο-Στόχο», το επονομαζόμενο από την Ε.Ε. "Target Model", με την πλήρη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με το κείμενο, η Ελλάδα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συμμετάσχει στην «ενδοημερήσια αγορά», την «αγορά της επόμενης ημέρας» και την «αγορά εξισορρόπησης», πραγματοποιώντας τη σύζευξη με τις γειτονικές της χώρες. Ο ΛΑΓΗΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τους απαιτούμενους κώδικες για τις δύο πρώτες αγορές και ο ΑΔΜΗΕ για την τρίτη, ώστε τον Αύγουστο να είναι σε θέση λειτουργίας.

Όλοι οι κώδικες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει δημιουργηθεί η διάδοχη εταιρία του ΛΑΓΗΕ. Μέχρι τον Μάιο, οι θεσμοί ζητούν να λειτουργούν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την «ενδοημερήσια αγορά» και την «αγορά επόμενης ημέρας». Έως τον Ιούνιο θα πρέπει να παραδοθεί το κείμενο με την αξιολόγηση για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θα περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες αγορές, και μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να λειτουργεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αγορά εξισορρόπησης.

Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα δημιουργηθεί με την απόσχιση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας από το ΛΑΓΗΕ στην εταιρία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v