Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για την ενίσχυση των ΑΠΕ

Νέου τύπου πριμοδοτήσεις των φωτοβολταϊκών, των αιολικών και των κοινών έργων καθιερώνονται και στην Ελλάδα. Στα 2.600 ΜW η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς την τριετία 2018-2020.

ΡΑΕ: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για την ενίσχυση των ΑΠΕ

Το τέλος της εποχής των παχυλών και άκριτων επιδοτήσεων έργων ΑΠΕ, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και που παρά λίγο να τινάξει οικονομικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σηματοδοτεί η έναρξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών πριμοδότησης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρουσίασε το νέο καθεστώς τιμολόγησης των έργων ΑΠΕ, οι οποίες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα βασίζονται στην επίτευξη χαμηλότερης τιμής μέσα από δημοπρασίες των παραγωγών. Συνολικά την τριετία 2018 - 2019 - 2020 θα βγει σε διαγωνισμούς συνολική ισχύς 2.600 ΜW (Μεγαβάτ), την οποία θα διεκδικήσουν επιχειρήσεις με ώριμα έργα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας και συγκεκριμένα στις κατηγορίες των φωτοβολταϊκών, αιολικών σταθμών καθώς και κοινών έργων.

Σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα της ΡΑΕ και διευθυντή του Γραφείου Τύπου Διονύσιο Παπαχρήστου, στόχος των διαδικασιών αυτών, που βασίζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία και καθιερώνει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ (Sliding Feed-in Premium), είναι αφενός η προσαρμογή της χώρας στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για καθαρότερη ενέργεια και αφετέρου το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Η Αρχή ετοίμασε τους διαγωνισμούς με βάση το πιλοτικό μοντέλο των δημοπρασιών που έκανε πέρυσι για έργα φωτοβολταϊκών.

Έτσι γύρω στον Ιούνιο και αφού βγει η σχετική υπουργική απόφαση, θα γίνουν τρεις ξεχωριστοί διαγωνισμοί:

* Για φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης του 1 MW, με ανώτατη τιμή εκκίνησης τα 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

* Για φωτοβολταϊκά ισχύος 1 έως 10 MW, με ανώτατη τιμή εκκίνησης τα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

* Για αιολικούς σταθμούς ισχύος 3 έως 50 MW, με ανώτατη τιμή εκκίνησης τα 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου,, εκτιμάται ότι κρατά περίπου τέσσερις μήνες. Η ΡΑΕ προκηρύσσει τους διαγωνισμούς, οι οποίοι μένουν στον αέρα για ένα μήνα. Για 1,5 μήνα διαρκεί η περίοδος υποβολής των αιτήσεων και στη συνέχεια συνολικά ένας μήνας απαιτείται για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την έκδοση των προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, που διαρκούν μισή ώρα. Τα ώριμα έργα που θα πριμοδοτηθούν υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα σε διάστημα δύο έως τρία χρόνια.

Τον Αύγουστο αναμένεται να εκδοθεί η άλλη προκήρυξη, που θα αφορά μεγάλα έργα. Πρόκειται για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος άνω των 10 MW, αιολικούς άνω των 50 MW και έργα με κοινή σύνδεση. Οι ανώτατες τιμές εκκίνησης των προσφορών για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά θα είναι οι μεσοσταθμικές των προηγούμενων και για τα έργα με κοινή σύνδεση, η χαμηλότερη τιμή των προαναφερόμενων.

Διαγωνισμοί ετοιμάζονται και για «μη ώριμα έργα ΑΠΕ» κυρίως σε Κυκλάδες, Εύβοια και Κρήτη, όπου ναι μεν υπάρχει πλούσιο δυναμικό αλλά δεν βρίσκονται σε διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.

Για το 2018, ο προγραμματισμός είναι για δημοπράτηση έργων ισχύος 1.000 ΜW (από 300 φωτοβολταϊκά και αιολικά και 400 εκείνα με κοινό σημείο σύνδεσης), η ίδια ισχύς προβλέπεται και για το 2019 και στα 600 MW συνολικά θα είναι η δημοπρατούμενη ισχύς για το 2020 (από 300 MW φωτοβολταϊκά και αιολικά).

Το κριτήριο για να είναι ανταγωνιστική η διαδικασία θεωρείται τουλάχιστον το 180%. Δηλαδή για 100 MW να υποβληθούν προσφορές συνολικά για 180 MW. Στη Γερμανία, τα επίπεδα αυτά έφτασαν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς ακόμη και το 455%.

Το κόστος συμμετοχής η ΡΑΕ το έχει υπολογίσει να είναι τουλάχιστον στα 1.000 ευρώ, με 150 ευρώ τη Μεγαβατώρα, η εγγυητική επιστολή συμμετοχής θα ανέρχεται στο 1% της συνολικής επένδυσης και η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στο 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v