Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι έρευνες-αστραπή σε εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος και η Sportingbet

«Επίσκεψη» στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πραγματοποίησε η Εφορία. Στόχος η επιβολή «προστίμων» πριν την παρέλευση της ημερομηνίας παραγραφής. Η περίπτωση της Sportingbet.

Οι έρευνες-αστραπή σε εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος και η Sportingbet

Ελέγχους σε όλες τις εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πραγματοποίησαν οι φορολογικές αρχές στα τέλη του περασμένου έτους, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) -στα μέσα Νοεμβρίου- που επιβεβαίωνε την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων μετά την παρέλευση πενταετίας.

Στόχος των ελεγκτών ήταν να παραδώσουν τα φύλλα ελέγχου και να καταλογίσουν ποσά στις εταιρείες πριν το τέλος του 2017, ώστε να μην παραγραφεί η φορολογική χρήση του 2011, όπως και έπραξαν.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά την ανακοίνωση του βρετανικού ομίλου GVC Holdings, την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία καλείται να πληρώσει αναδρομικά φόρους (και πρόστιμα) που φτάνουν τα 186,7 εκατ. ευρώ.

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο ποσό, πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια και πως στο μεσοδιάστημα θα προχωρήσουν σε ρύθμιση, ώστε να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, και άλλες εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού στις οποίες έχουν καταλογιστεί μικρότερα ποσά έσπευσαν είτε να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, είτε να πληρώσουν τις οφειλές. Κυρίως επειδή πρόκειται επίσης για διεθνείς ομίλους, που δεν θα παρέδιδαν εύκολα τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας για ποσά π.χ. 500.000 ευρώ ή ενός εκατομμυρίου.

Όμως η GVC Holdings «πληρώνει» τη μεγάλη παρουσία (ήταν ένας από τους δύο-τρεις ισχυρότερους παίκτες) που είχε στην ελληνική αγορά την περίοδο 2010-2011 η Sportingbet, την οποία εξαγόρασαν το 2013. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού που καλείται να πληρώσει η GVC Holdings (σχεδόν τα 150 εκατ. ευρώ από τα 187,6 εκατ. ευρώ) αφορά τον φόρο (10%) επί των κερδών των παικτών του διαδικτυακού στοιχήματος. Τον συγκεκριμένο φόρο πληρώνουν οι εταιρείες. Μάλιστα, ο νόμος του 2011 για την παροχή των προσωρινών αδειών διαδικτυακού στοιχήματος προέβλεπε πως οι εταιρείες θα κατέβαλλαν αναδρομικά 12 μηνών του συγκεκριμένου φόρου.

Το τεράστιο ποσό, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις κινήσεις του βρετανικού ομίλου, προέκυψε επειδή οι φορολογικές αρχές υπολόγισαν την αναδρομική φορολογία όχι επί των κερδών των παικτών αλλά επί του συνολικού ποσού που επέστρεφε η Sportingbet στους παίκτες. Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης παίζει 100 ευρώ και κερδίζει δέκα ευρώ, παίρνει πίσω 110 ευρώ και η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει 10% επί των 10 ευρώ που κέρδισε, δηλαδή ένα ευρώ. Οι ελεγκτές υπολόγισαν, όμως, το 10% επί των 110 ευρώ που παίρνει πίσω ο παίκτης και έτσι προκύπτει οφειλή 11 ευρώ! Επιπλέον, αντί για αναδρομική καταβολή 12 μηνών, υπολόγισαν αναδρομικά 24 μηνών, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.  

Μένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη τοποθέτηση, αφού από πλευράς ΑΔΑΕ δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των ελέγχων στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, ούτε και για τα ποσά που καταλογίστηκαν συνολικά. Αλλά και από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) παραπέμπουν στην ΑΔΑΕ.  Ούτε η ανακοίνωση της GVC Holdings είναι διαφωτιστική, αφού δεν αναφέρει αν η Sportingbet είχε πληρώσει τον φόρο του 10% για εκείνη την επίμαχη περίοδο.

Σημειώνεται πως η τελευταία συνεργαζόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες με την εισηγμένη Centric, η οποία και πώλησε τις συμμετοχές της στον τομέα του διαδικτυακού στοιχήματος στην GVC Holdings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v